MuseumTV geeft je de mogelijkheid oude tentoonstellingen terug te kijken, dankzij onze mini-docu’s in het archief. Zo kan je toch nog die ene tentoonstelling kijken die je misschien net gemist hebt. In Pareltjes uit het Archief vind je elke week twee video’s die de redactie speciaal voor jou heeft uitgekozen. Laat je enthousiasmeren door de trailers en bekijk de hele mini-docu op onze website. Ze zijn het kijken waard!

Kattenliefde – Negen levens in de kunst | Kunsthal Rotterdam

Aanhankelijk en afhankelijk. Lief en woest. Katten hebben veel verschillende kanten die niet allemaal even positief zijn, maar toch zijn we gek op ze.  Geen wonder dat katten sinds 1850 een inspiratiebron zijn voor veel kunstenaars. De tentoonstelling ‘Kattenliefde – Negen levens in de kunst’ van Kunsthal Rotterdam toont de werken van verschillende kunstenaars met de zachte viervoeters als model. De tentoonstelling is inmiddels afgelopen, maar in onze mini-docu kan je deze nog steeds bekijken.

De collectie van de tentoonstelling bevat werken van grote meesterschilders. Neem bijvoorbeeld de ‘Ingekleurde kat’ van Karel Appel. Of het werk van Henriëtte Ronner-Knip die katten neerzet in een romantische en huiselijke sfeer. Al het werk bij elkaar toont niet alleen de verschillende kanten van de kat, maar laat ook zien dat katten vaak het symbool zijn voor vrouwelijkheid en elegantie. Voor veel kunstenaars maakt dit de kat zo aantrekkelijk voor de kunst. Ook in het heden zijn katten een inspiratiebron voor velen. Zo domineren katten het internet met internationale kattenvirals als ‘Grumpy Cat’ en ‘Lil Bub’.  

Naast de oude en nieuwe kunstwerken kan je in de tentoonstelling de ware kat in jezelf loslaten. Door middel van interactieve opdrachten prikkel je de zintuigen. Sluip op handen en voeten onder heggen door of ga lekker ‘niksen’ zoals katten vaak doen. 

Bekijk hieronder de trailer van de tentoonstelling en klik hier voor de hele mini-docu.
Zeeslag! | Marinemuseum

In het Marinemuseum in Den Helder was de tentoonstelling ‘Zeeslag’ te zien. 2017 was het jaar waarin twee grote zeeslagen uit de Nederlandse geschiedenis werden herdacht. Het museum besloot deze historische gebeurtenissen tegenover elkaar te zetten: twee verschillende zeeslagen met twee verschillende uitkomsten. 

Aan de ene kant van de tentoonstelling staat de tocht naar Chatham van 1667 centraal. Deze slag mondde uit in een overwinning waarbij de bemanning de volledige Engelse vloot vernietigde. Aan het roer van dit gedurfde plan: Michiel de Ruyter. Aan de andere kant van de tentoonstelling vinden we een nederlaag: de slag in de Javazee van 1942. Voor Karel Doorman en zijn bemanning was aan het begin van de tocht al duidelijk dat de kans op succes heel klein was. Uiteindelijk kwamen 2300 geallieerden om in één nacht. Ook voor marineheld Karel Doorman werd de slag om de Javazee hem fataal. Aan de hand van een tijdlijn in de tentoonstelling zie je precies wanneer wat heeft plaatsgevonden.   

Naast de verhalen over Michiel de Ruyter en Karel Doorman kan je ook in de huid kruipen van de zeelieden Thijs Thijszoon en Joris Janszoon. In een interactieve tocht op het schip De Vreede ervaar je hoe het leven aan boord was en beleef je de zeeslag alsof je er zelf echt bij bent. 

Ontdek deze twee grote zeeslagen uit de Nederlandse geschiedenis in onze mini-docu. Bekijk hieronder de trailer of klik hier voor de hele video. 
Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.