MuseumTV geeft je de mogelijkheid oude tentoonstellingen terug te kijken, aan de hand van onze mini-docu’s in het archief. Zo kan je toch nog die ene tentoonstelling kijken die je helaas net gemist hebt. In Pareltjes uit het Archief vind je elke week twee video’s die de redactie speciaal voor jou heeft uitgekozen. Laat je enthousiasmeren door deze trailers en bekijk de hele mini-docu op onze website. Ze zijn het kijken waard!

De collectie van het Bonami SpelComputer Museum

De grootste en oudste collectie spelcomputers van Nederland vind je in het Bonami SpelComputer Museum in Zwolle. Deze collectie, die nog dagelijks groeit, bestaat uit oude en nieuwe spelcomputers, games en controllers.

De collectie van het museum mag je omschrijven als uniek en exclusief. De computers staan tentoongesteld aan de hand van een tijdlijn. Je ziet hier klassieke arcadekasten die helemaal teruggaan naar het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw, maar ook de recentere spelcomputers staan hier opgesteld.

Voorheen werden de arcadekasten opgebouwd en versierd met artwork. In de tijdlijn in het museum is goed te zien dat dit in de loop van de tijd is veranderd. De kasten werden goedkoper versierd, omdat ze meer ingezet werden om geld te verdienen. Door de moeilijkheidsgraad van de games op de arcadekast te verhogen, hoopten de makers dat de speler sneller in de fout gaat. Deze was vervolgens genoodzaakt nog meer geld in de machine te stoppen om door te spelen.

De collectie van het museum is door MuseumTV in beeld gebracht in een mini-docu. Bekijk hieronder de trailer of ga direct naar de hele mini-docu.

Sieraden – Makers & Dragers

In het Afrika Museum in Berg en Dal was in juni 2019 de tentoonstelling ‘Sieraden – Makers & Dragers’ te zien. In deze tentoonstelling kon je sieraden bewonderen van over de hele wereld. Inmiddels is de tentoonstelling afgelopen, maar door Pareltjes uit het Archief en onze mini-docu kan je deze toch nog bekijken.

De sieraden zijn allemaal van verschillende materialen gemaakt. Goud, zilver en edelstenen zijn misschien de meest voor de hand liggende materialen, maar ook het gebruik van hout en fruitpitten zie je terug in de collectie. Al deze materialen werden ingezet om de mooiste sieraden te maken waarmee men macht en rijkdom uitstraalden. In de tentoonstelling zijn niet alleen deze sieraden te zien, maar ook de makers komen aan bod. Er wordt een ode gegeven aan zowel de sieradenmakers van vroeger, als de hedendaagse ontwerpers.

Bekijk hieronder de trailer die MuseumTV heeft gemaakt over deze schitterende tentoonstelling of bekijk hier de hele mini-docu.