MuseumTV geeft je de mogelijkheid oude tentoonstellingen terug te kijken, aan de hand van onze mini-docu’s in het archief. Zo kan je toch nog die ene tentoonstelling kijken die je helaas net gemist hebt. In Pareltjes uit het Archief vind je elke week twee video’s die de redactie speciaal voor jou heeft uitgekozen. Laat je enthousiasmeren door deze trailers en bekijk de hele mini-docu op onze website. Ze zijn het kijken waard!

Cuban Art Now! | Museum Singer Laren

In de zomer van 2017 was de tentoonstelling ‘Cuban Art Now!’ te bewonderen in Museum Singer Laren

De tentoonstelling is tot stand gekomen op initiatief van een Nederlandse kunsthistorica en haar man, die beiden lange tijd op Cuba woonden. In hun zoektocht naar hedendaagse, Cubaanse kunst stuitte het stel op een vervallen gebouw dat de standplaats bleek te zijn voor verschillende ateliers. De kunstenaars die hier werkten vertelden de Nederlandse bezoekers graag over hun werk. Er ontstond een band tussen het echtpaar en de kunstenaars die, om hun werk te bekostigen, hoopten dat het echtpaar wat werk van hen wilde kopen. Uiteindelijk heeft dit geleid tot een grote verzameling kunstwerken. In de tentoonstelling waren de kunstwerken van onder andere Michel Pérez, Alejandro Campins en Jeff te zien. De tentoonstelling is inmiddels afgelopen, maar door pareltjes uit het archief en onze mini-docu kan je het werk van deze en andere Cubaanse kunstenaars nog bewonderen.

Bekijk de trailer van de mini-docu hieronder of klik direct hier voor de hele mini-docu.

GIF! | Naturalis Biodiversity Center

Spinnen, hagedissen, slangen en schorpioenen: allemaal kwamen ze voorbij in de tentoonstelling ‘GIF!’ van Naturalis Biodiversity Center in Leiden. Alle levende en dode dieren in deze verzameling hebben één ding met elkaar gemeen: ze zijn hartstikke giftig!

In het begin van de tentoonstelling word je gelijk begroet door een vier meter lange koningscobra. Het gif van deze slang is zo sterk dat het zelfs een olifant kan doden! Toch wel fijn om te weten dat de slang niet kan ontsnappen door het dikke glas.

In de tentoonstelling zie je maar een kleine greep van de totale collectie van Naturalis, maar deze selectie is zorgvuldig uitgekozen door de wetenschappers en onderzoekers van het museum. Zij doen dagelijks onderzoek naar verschillende soorten gif. Met de selectie willen de onderzoekers laten zien dat gif in zoveel meer dingen zit dan men in eerste instantie denkt. Het zit in exotische dieren zoals de plompe lori uit Azië, maar ook paddenstoelen in jouw achtertuin kunnen gif bevatten. Ook willen de onderzoekers laten zien dat gif iets levensreddend kan zijn. Wist jij bijvoorbeeld dat het gif van een dier unieke stofjes kan bevatten die gebruikt kunnen worden voor het ontwikkelen van belangrijke medicijnen?

Wil je meer weten over al het gif van de tentoonstelling? Bekijk dan de onderstaande trailer of klik hier voor de hele video.