MuseumTV geeft je de mogelijkheid oude tentoonstellingen terug te kijken, dankzij onze mini-docu’s in het archief. Zo kan je toch nog die ene tentoonstelling kijken die je misschien net gemist hebt. In Pareltjes uit het Archief vind je elke week twee video’s die de redactie speciaal voor jou heeft uitgekozen. Laat je enthousiasmeren door de trailers en bekijk de hele mini-docu op onze website. Ze zijn het kijken waard!

Barbizon van het Noorden | Drents Museum

De gemeente Barbizon in Frankrijk is in de negentiende eeuw een inspiratiebron geweest voor vele schilders. De schilders wilden de natuur voor altijd vastleggen op het doek. 110 van deze beschilderde doeken waren te zien in de tentoonstelling ‘Barbizon van het Noorden’ in het Drents Museum.

De werken in de tentoonstelling zijn gemaakt tussen 1850 en 1950. Het schilderen van de natuur was in die tijd nieuw, maar inspireerde ook andere schilders om hetzelfde te doen. Dit verspreidde zich al snel over de rest van Europa. En zo ook in Drenthe, waar kunstenaars na een zoektocht naar ongerepte natuur terecht kwamen en werden geïnspireerd. De tentoonstelling weergeeft de grote verschillen tussen kunstenaars en hun manier van schilderen. Neem bijvoorbeeld het werk van Julius van de Sande Bakhuyzen. Zijn werk was gedetailleerd en paste meer in die tijd terwijl het werk van Simon Moulijn juist heel strak en modern is.

De tentoonstelling Barbizon van het Noorden was te zien in het voorjaar van 2020, maar is wel nog te zien op MuseumTV. Bekijk hieronder de trailer en klik hier voor de hele mini-docu.

De collectie van Museum de Oude Wolden

Op de grens van Oost-Groningen en Westerwolde in Bellingerwold vind je het MOW, ook wel bekend als Museum De Oude Wolden. Dit voormalige streekmuseum houdt zich niet bezig met een vaste tentoonstelling, maar belicht iedere keer één specifiek onderwerp. In combinatie met de kunst vertelt het museum de unieke verhalen uit de omgeving.

De geschiedenis van het museum begint al bij het pand waar het is gevestigd. Het voorhuis is in de Tweede Wereldoorlog vernietigd tijdens de bombardementen. Alleen het achterhuis is intact gebleven, wat in 1973 is omgetoverd tot het huidige museum. Later bouwde het museum een moderne pui waar het natuurlijke licht valt op de kunstwerken van de tentoonstelling. Ondanks dat het museum geen vaste collectie heeft, vertoont het als enige museum in Nederland altijd werk van fijnschilder Lodewijk Bruckman. De schilder heeft een tijd in Bellingerwold gewoond en heeft een speciale band met het museum.

Naast de werken aan de muur vind je in het museum ook een klein raampje waar een kleine verzameling objecten wordt gepresenteerd. Deze objecten zijn afkomstig uit het depot en sluiten aan op het huidige onderwerp van het museum. Op deze manier wil het museum een extra kijkje geven in de vele objecten die het museum allemaal bezit.

Wil je de collectie van Museum De Oude Wolden bekijken? Klik dan hier voor de mini-docu. De trailer vind je hieronder.