19 juli 2018

In Museum de Heksenwaag leer je alles over de heksenvervolgingen, kun je jezelf laten wegen en kun je het laatste wegingscertificaat uit 1729 bewonderen. Het museum is ook leuk voor kinderen, met een speurtocht waarbij een spiegel en een zaklamp als hulpmiddelen dienen. Bekijk de video nu op MuseumTV!

de waag, heksen, heksenwaag

MuseumTV heeft met hulp van het K.F. Hein Fonds een nieuw museum aan het platform kunnen toevoegen: Museum de Heksenwaag in Oudewater.

 

Want wat doe je als iemand je van hekserij beschuldigt? Historici schatten dat er in Europa tussen 1450 en 1750 zeker 30.000 ‘heksen’ ter dood veroordeeld zijn. We weten nu dat heksen niet bestaan, maar mensen in deze periode waren bijzonder bijgelovig en mislukte oogsten en ziektes waren genoeg reden om iemand te beschuldigen. Eigenzinnige vrouwen werden vaak niet gewaardeerd en zij werden dan ook meestal als zondebok aangewezen. Er waren meerdere methoden om te beoordelen of iemand een heks was, waaronder het bekende weegproces. Een heks moet namelijk kunnen vliegen op een bezemsteel en moet daarom bijna gewichtloos zijn. Uiteraard was niemand licht genoeg om daadwerkelijk een heks te kunnen zijn, maar corrupte waagmeesters werden regelmatig omgekocht door mensen die belang hadden bij een veroordeling.

 

Er was één waag die het imago had een eerlijke waag – weegschaal – te zijn: de Heksenwaag in Oudewater, waar nooit een heks veroordeeld is. De waag werd beroemd toen keizer Karel V oordeelde dat de waag in Oudewater de enige eerlijke waag was. Mensen kwamen van ver om zich te laten wegen in Oudewater. Een weging op deze weegschaal uit 1482 resulteerde in een officieel, door Karel V goedgekeurd, Certificaet van Weghinge. Deze bijzondere waag is gelukkig nog steeds te bewonderen – en is bovendien te vinden op de Werelderfgoedlijst.

 

Leer meer over het museum en bekijk de video op MuseumTV!
Promo: Museum de Heksenwaag
YouTube

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum