family, dog, museumtv

Illustratie Family Dog: Guusje Slagter

 

Hoe bereik je als museum mensen die in principe niet naar musea gaan? Wij vroegen het 28 vierdejaars studenten ‘Commerciële Economie en Communicatie’ en studenten ‘International Event, Music & Entertainment Studies’ van de Fontys Academy for Creative Industries (Fontys ACI) en zij kwamen met interessante concepten! (lees hier het officiële persbericht).

Het Sociaal Cultureel Planbureau definieerde onlangs een interessante doelgroep voor musea: de ‘geïnteresseerde niet-bezoeker’, die volgens het SCP drie keer zo groot is als de groep die daadwerkelijk musea bezoekt. Daaronder vallen ook mensen die bijvoorbeeld minder mobiel zijn. MuseumTV’s on-demand platform biedt dan een goede oplossing, maar wat kunnen musea nog meer doen om deze geïnteresseerde niet-bezoeker hun museum in te krijgen en welke rol kan MuseumTV hierin spelen?

Fontys ACI docente Ivanca Linders merkt op dat musea “zich steeds meer [realiseren] dat de museumbeleving niet alleen binnen de vier muren van hun instituut plaatsvindt. MuseumTV speelt daar als video platform nu al op een innovatieve manier op in. Voor Fontys ACI is het waardevol om te werken met vooroplopers in de industrie.”

De studenten aan Fontys ACI hebben de case in opdracht van MuseumTV bestudeerd als onderdeel van het Engelstalige vak ‘Museum as a tool for Meaningful Experiences’. Want hoe ontwikkel en vermarkt je zulke ‘museum experience’ concepten? Na uitgebreid onderzoek en het daadwerkelijk bezoeken van musea kwamen zij onder andere met de volgende concepten.

 

Fontys, ACI, MuseumTV

 

Guusje Slagter vertelt over haar groepsproject ‘Family Dog’: “Bij ons stond de familie centraal als doelgroep. Daarom hebben wij een concept ontwikkeld waarin een digitale familiehond in een interactieve app het museumbezoek in drie fases met informatie en leuke gezamenlijke acties verrijkt. Zo wordt het museumbezoek als positieve belevenis ervaren.”

Het concept ‘Social Season Tea’ richt zich met name op de grote groep ouderen (65+) die nog wel mobiel is, maar ook vaak vereenzaamd en sociaal teruggetrokken leeft. Binnen dit concept is er vooral aandacht voor online content en het organiseren van ontmoetingsmomenten daar om heen. Het zorgt er niet alleen voor dat deze eenzaamheid wordt tegengegaan, er wordt bovendien gewerkt aan de digitale know-how van deze groep.

Ook andere groepen kwamen met interessante ideeen, van een Cultureel Erfboek en KinderMuseumTV tot Opa Piets Museumkanaal en de digitale dino Mike die kinderen door musea begeleidt.

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum