MuseumTV, museum, kunstnieuws, MoMa, Trump

Centraal hier staat het werk “The Prophet” door de Canadees-Iranese beeldhouwer Parviz Tanavoli
Beeld: Sam Hodgson voor The New York Times[1]

 

Het Museum of Modern Art in New York maakt een duidelijke statement tegen de nieuwe Amerikaanse president en zijn omtreden ‘Muslim Ban’. Een aantal belangrijke werken van onder andere Picasso, Matisse en Picabia zijn tijdelijk vervangen door het werk van kunstenaars uit de zeven voornamelijk Islamitische landen die geraakt zijn door dit recente besluit. De meest bekende van deze kunstenaars is de onlangs overleden Brits-Iraakse architecte Zaha Hadid, maar ook werken van de Iraanse video artist Tala Madani, de Iraanse fotografe Shirana Shahbazi en de Sudanese schilder Ibrahim el-Salahi zijn te bewonderen op de vijfde etage van het museum. Op deze etage staan normaliter werken uit het Westerse modernisme tot en met de jaren ’40 centraal. De vervangende werken komen overigens ook uit de permanente collectie van het museum. Naast ieder werk hangt de volgende mededeling:

“Dit werk is gemaakt door een kunstenaar uit een land wiens inwoners toegang geweigerd worden tot de Verenigde Staten, als gevolg van een presidentieel besluit dat is uitgegeven op 27 januari 2017. Dit is één van de kunstwerken uit de permanente MoMa collectie die zijn geplaatst op deze vijfde verdieping als bevestiging van de Amerikaanse idealen van vrijheid en een warm welkom; idealen die niet alleen essentieel zijn voor dit museum maar ook voor de Verenigde Staten.” [1]

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum