MuseumTV, McDonalds Museum, Via Appia

Foto: Mauro Consilvio

 

Historisch erfgoed en een McDonald’s in één, het lijkt haast te gek voor woorden maar toch is het sinds eind februari mogelijk in Italië. Toen McDonald’s in 2014 een nieuw filiaal wilde bouwen, net buiten Rome in Frattocchie, ontdekte het bedrijf de overblijfselen van een oude Romeinse weg en drie menselijke skeletten uit dezelfde periode. McDonald’s Italië besloot om een driejarige restauratie van 300.000 euro in gang te zetten na deze archeologische vondst om de basalten weg in ere te herstellen. Deze inspanningen hebben nu het eerste McDonald’s restaurant/museum opgeleverd. Bezoekers kunnen nu daarom onder het genot van een Big Mac het eeuwenoude Italiaanse erfgoed bewonderen. Ze kunnen de Romeinse weg, die ruim 45 meter lang en 2 meter breed is, letterlijk betreden of bekijken door een glazen vloer in het restaurant. Mario Federico, directeur van McDonald’s Italië, was erg enthousiast over het project. “We zijn in de gelegenheid geweest om een stuk Romeinse weg terug te geven aan de lokale gemeenschap en aan Italië. Het project is een goed voorbeeld van hoe de publieke en private sector effectief kunnen samenwerken om cultureel erfgoed terug te winnen.”

De Via Appia, waar de weg een onderdeel van is, werd gebouwd vanaf 312 v.Chr. naar orders van de Romeinse politicus Appius Claudius Caecus. De weg, die ook wel de regina viarum – koningin der wegen – genoemd werd, liep van Rome naar Capua en later zelfs tot Brundisium in de hak van de Italiaanse laars. De Via Appia was een belangrijke manier om militaire troepen te verplaatsen maar speelde ook een grote rol voor de handel. De weg werd onder andere genoemd in het reisverhaal De Vijfde Satire van de Romeinse dichter Horatius.

Alfonsina Russo, de lokale archeologische hoofdopzichter voor het Ministerie van Cultuur, vertelde de Amerikaanse krant New York Times over het project. Het komt vaker voor dat Italiaanse bouwprojecten stuiten op oude ruïnes, maar vaak worden deze vondsten opnieuw begraven, want “het is beter om ze te beschermen dan om ze bloot te stellen, wanneer het op dat moment niet mogelijk is om de juiste zorg voor het erfgoed te dragen. (…) We hebben samen met McDonald’s besloten om deze belangrijke plek te beschermen en in ere te herstellen, om te voorkomen dat deze in vergetelheid zou raken.”

Het is geruststellend om te zien dat een archeologische vindplaats in Italië deze aandacht krijgt, zeker gezien het feit dat er wereldwijd alarmbellen af gingen toen er een paar jaar geleden diverse instortingen plaatsvonden in Pompeii, als gevolg van langdurige verwaarlozing door de Italiaanse overheid. Met hulp van de EU is er toen een noodrestauratie ingezet.

Het is overigens niet het enige McDonald’s restaurant in Italië waar bijzonder erfgoed te zien is: in het restaurant op Roma Termini, het grootste treinstation van Rome, is een deel van de muur van Servius Tullius te zien uit de vierde eeuw v.Chr.

 

MuseumTV, McDonalds Museum, Via Appia

Foto: Oppertoezicht voor Archeologie, Schone Kunsten en Landschap Italië.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum