Als relatief jonge industrie heeft gaming een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. In 1972 werd de wereld nog van de sokken geblazen door een eenvoudig spelletje als Pong. 45 jaar later kan men honderden uren spenderen in extreem complexe games die met een vlugge blik niet van het echt te onderscheiden zijn. Dit maakt van gaming een unieke sector. Nergens gaan ontwikkelingen sneller.

Wist u dat?

Dat deze ontwikkeling zo snel gaat is niet vreemd. Denk bijvoorbeeld aan de Wet van Moore bedacht door Intel-grondlegger Gordon Moore. Hierin stelt hij dat het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling elke twee jaar verdubbelt. Kortom, de rekenkracht van computers stijgt al 40 jaar in een exponentiele curve. Hierdoor verdubbelt gaming zich qua capaciteit in slechts een paar jaar tijd zo hard dat de (eveneens snelle) ontwikkeling van andere media, zoals film, hier bij in het niet valt!

Spelcomputermuseum, Bonami, Museum, Gaming, MuseumTV

Het eerste museum over games van Nederland

Ondanks het korte bestaan zijn er dus ontzettend veel verhalen te vertellen over deze bruisende industrie. Een gat in de markt voor musea dus. Daarom duikt MuseumTV in dit tweedelige artikel in de twee gaming musea die ons land rijk is: Spelcomputer Museum Bonami en Awesome Space Utrecht. We trappen af met het eerste gamemuseum van Nederland: Bonami van eigenaren John en Naomi Groenewold. Laatstgenoemde stond met een kinderlijk verlangen aan de basis van dit museum. John: “Mijn vrouw was als klein meisje al gek van games maar mocht nooit zelf spelen van haar buurjongen. Daarom nam ze zich voor dat ze ooit zelf een collectie zou hebben, waar iedereen op mag spelen.”

Het museum is makkelijk te bereiken via het openbaar vervoer want het ligt op een steenworp afstand van het station Zwolle. In een gigantische industriehal staat hier voor ruim 50 jaar aan computers, consoles en games tentoongesteld. Vanaf het prille begin met elektrische typemachines en analoge computers uit de vroege jaren 60 tot de Switch, Nintendo’s nieuwste, populaire en draagbare spelcomputer. Alles komt voorbij. In de kasten ziet u bijvoorbeeld alle games van beroemde series zoals GTA, Rayman of Worms, natuurlijk in perfecte staat en compleet in doos. Op het eind van de hal kan men dan nog onbeperkt op de arcadekasten spelen. Als je rustig de tijd neemt om alles in je op te nemen kan je dus uren zoet zijn.

Spelcomputermuseum, Bonami, Museum, Gaming, Arcade, MuseumTV

Wist u dat?

De smartphone in je broekzak miljoenen keren sneller is dan de supercomputer waarmee de maanlanding voor elkaar werd gebokst?

Van Epe naar Zwolle

Zo’n reusachtige collectie bij elkaar krijgen is alleen mogelijk uit pure liefhebberij. De bevlogen eigenaar John Groenewold is dan ook al rond 1998 begonnen met aanleggen van zijn gamescollectie. Woonachtig in een voormalig hotel in Epe kon hij samen met zijn vrouw verzamelen zonder limiet. Uiteindelijk werd besloten om van deze collectie een klein museum in het hotel te bouwen. Voornamelijk als hobby en met minimale bezoekersaantallen was zo het eerste begin gezet. Later verhuisde men naar het voormalig gemeentehuis in Epe en begon het museum populairder te worden. Hier werden in 3.5 jaar wijze lessen opgedaan waarna het museum naar Zwolle verhuisde. Een gouden zet want vanaf dit moment zijn de bezoekersaantallen verdubbeld.

Spelcomputermuseum, Bonami, MuseumTV, Gaming

Al de extra ruimte in Zwolle was broodnodig want Groenewold had er een speciale bestemming voor. “Na een tijdje had ik het licht gezien en kwam tot de conclusie dat we de bezoekers de complete geschiedenis van computers moeten laten zien. We besloten toen de collectie van het Nederlandse computermuseum over te nemen. Met de verhuizing hadden we namelijk meer dan genoeg ruimte om dit tentoon te stellen.”

Spelcomputermuseum, Bonami, Museum, Gaming, Arcade, MuseumTV

Zelfs de zaal van 3000m2 is echter niet voldoende om iedere game te laten zien. Er moeten dus keuzes gemaakt worden. “We proberen zoveel mogelijk games te pakken te krijgen en waar mogelijk laten we mensen er ook mee spelen.” Natuurlijk zijn er wel nog steeds dingen die ontbreken. “Het zou fantastisch zijn als we ook nog een paar zeldzame oude Apple computers aan onze collectie kunnen toevoegen. Qua gaming ontbreken de high-end desktop computers. We willen dat dit jaar aan onze collectie toevoegen zodat ook de nieuwste PC games speelbaar zijn”.

Wist u dat?

De snelste computer ter wereld staat in China en zijn capaciteit is bijna met geen pen te beschrijven. Als de gehele wereldbevolking één rekenmachine per persoon ontvangt en hiermee 32 jaar lang constant berekeningen uitvoert staat dat gelijk aan.. 1 minuut rekenkracht van dit bakbeest.

Ook buitenlandse bezoekers

De bezoekers die vanuit heel het land komen krijgen op deze manier dus een complete reis langs computers en gaming. “We zien vaak dat ouders hun kinderen meenemen om te laten zien met welke games zij opgegroeid zijn. Scholen komen ook langs, zo hadden we laatst nog een grote groep van honderd kinderen op bezoek. Ook gaan we soms langs tijdens bedrijfsuitjes zodat mensen een avond nostalgie kunnen opsnuiven.” Tijdens het bezoek van MuseumTV waren er Duitse bezoekers aanwezig. Vanwege de gunstige locatie vlakbij de Duitse grens is het museum dus ook een internationale trekpleister te noemen.

Spelcomputermuseum, Bonami, Museum, Gaming, Arcade, MuseumTV

Het Bonami Spelcomputer Museum werpt zich op als een traditioneel museum waarin bezoekers ouderwets objecten kunnen bewonderen én mee kunnen spelen. Met de ruime openingstijden tussen 10:00 en 17:00 op dinsdag tot en met zondag is een bezoek makkelijk te plannen. De alsmaar groeiende collectie vertelt het tot in het kleinste detail hoe computers zich van een elektrische typemachine tot de Playstation 4 hebben ontwikkeld. Ook is het museum een echte verzamelplek voor de gameliefhebber. Zo organiseert Bonami beurzen waar verzamelaars in oude games kunnen handelen en zijn er in het weekend vaak speciale events.

Playstation, Games, Museum, Bonami, Computers, MuseumTV

Is er dan nog een kritiekpuntje? Helaas wel. Voor de digibeet kan het nogal lastig zijn te begrijpen waar men naar kijkt. Bij veel objecten staan geen duidelijke bordjes om uit te leggen wat het precies is. Hierdoor kan de traditionele museumbezoeker soms een beetje verdwaald raken. Dit mag de pret echter zeker niet drukken.

Benieuwd naar dit museum? Via https://www.computermuseum.nl/ is het mogelijk om alle praktische informatie te vinden. Het museum is dinsdag t/m zondag open – van 10:00 tot 17:00 uur en het adres is Westerlaan 51, 8011CA, Zwolle.

Deel 2

In deel 2 van dit artikel gaan we op bezoek bij Awesome Space. Door een paar ingrijpende verschillen krijgt de bezoeker daar een heel andere ervaring dan het Bonami Spelcomputer Museum. Samen bieden zij zo echter een erg compleet aanbod voor de Nederlandse game-én-museumliefhebber.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum