De zomervakantie is weer begonnen en half Nederland verspreidt zich weer over het Europese continent. Daarom tipt de redactie van MuseumTV de leukste Europese musea. Iedere medewerker heeft zijn eigen favoriet uitgekozen en licht deze kort toe.

 

Dirk: Santa Maria del Popolo – Rome, Italië 


Een van mijn favoriete musea is een vrij kleine kerk in Rome: de Santa Maria Del Popolo. In eerste opzicht is er niet zoveel bijzonders aan deze kerk; behalve dat die aan een leuk plein ligt aan de voet van het Villa Borghese park. Maar het geheim van deze kerk ligt helemaal achterin, in het donker.

Daar hangen namelijk twee Caravaggio’s die je voor 50 eurocent een minuutje kunt laten belichten. Plotseling zie je hoe bijzonder en innovatief het werk van Caravaggio is ten opzichte van de andere religieuze werken: de twee schilderijen hebben een zeer verrassende dramatische setup en een bijzonder mooi gebruik van licht. In zo’n onverwachte setting valt het meesterschap van Caravaggio des te meer op.

 

St Maria del popolo, kerk, Rome, MuseumTV, museum

 

Rik: Dalí Museum – Figueres, Spanje


Sinds ik kan herinneren hangt er een kopie van Salvador Dalí’s ‘Lincoln in Dalivision’ bij mijn ouders in de woonkamer. Een illusie die mij altijd gefascineerd heeft. Nu breng ik al jaren mijn zomers door in het noorden van Spanje. Vaste prik is daarom ook een bezoek aan het Dalí Museum. De kunstenaar weet  op zoveel verschillende manieren te verassen, men weg te laten dromen of juist te choqueren. Naast kunstenaar was hij een gek genie. Een combinatie die perfect uitpakte.

Het museum, ontworpen door de kunstenaar zelf, staat volledig in teken van zijn werk. Met bijna 1500 werken is het een goed gevuld museum over de surrealistische schilder. In de zomer is het zelfs mogelijk om in de avond/nacht het museum te bezoeken. Ook een aanrader is het om de kustplaats Cadaqués te bezoeken. Dit ligt op zo’n 50 minuten rijden van het museum af. Hier heeft Dalí veel van zijn tijd doorgebracht en hij heeft het witte vissersdorpje vaak op het doek gezet.

 

Huis Dali, Dali museum, Salvador Dali, Catalonië, Spanje, museum, MuseumTV

 

Mascha: Galerie Nationale du Jeu de Paume – Parijs, Frankrijk


Parijs in Augustus is een heerlijkheid en het Parc des Tuileries is een van mijn favoriete zomerstekjes. Lekker doezelend in een van de honderd luie stoelen in de schaduw van de bomen met het gezoem van de metropole op de achtergrond.

Het wereldbekende Louvre ligt aan het park. Prachtig natuurlijk. Maar ik ga liever naar de kleinschaligere Galerie Nationale du Jeu de Paume, een juweel voor moderne kunst, fotografie en video art.

Het museum is gevestigd in een prachtig historisch gebouw uit 1861. Hier werd vroeger de voorloper van tennis gespeeld, het ‚jeu de paume‘. Nu geniet de bezoeker van prachtige moderne expositieruimtes die zich heel organisch in de oude muren vlijen.

Ik ontdekte er o.a. de fantastische beeldhouwer Eduardo Chillida en de ongelofelijke William Kentridge. En als u fotograaf Ed van der Elsken in het Stedelijk Museum in Amsterdam bent misgelopen, kunt u deze zomer van zijn beelden in het Jeu de Paume genieten…. evenals het werk van icoon Willy Ronis.

 

Galerie nationale du Jeu de Paume, Jeu de Paume, Parijs, paris, galerie nationale, MuseumTV, parc du tuilleries

 

Marieke: Museo del Prado – Madrid, Spanje


Wat een pracht het Prado in Madrid. Het ligt omgeven door bomen in een mooi rustig deel van de stad. Aan de buitenkant valt de grootte van het museum niet op; dat komt zodra je binnen bent. De zalen, de grootte van de collectie, het is allemaal even indrukwekkend.

De zaal met de schilderijen van Diego Velazquez, special Las Meninas, heeft een ongelooflijke indruk op mij gemaakt. De manier waarop Velazquez in 1656 de Spaanse koninklijke familie portretteert, is bijzonder. Voor mij lijkt het alsof hij onderdeel is van de familie en een dagelijks tafereel toevallig vastlegt. Naast de prachtige werken van Velazquez zijn de werken van Goya en Rubens ook niet te missen.

 

Museo del Prado, prado, Madrid, MuseumTV, spanje, museum

 

Christine: ARoS Kunstmuseum – Aarhus, Denemarken


In mijn studententijd heb ik een aantal maanden in Aarhus, Denemarken gewoond en ik raakte meteen gefascineerd door de collectie van ARoS Kunstmuseum. Bijzonder aan dit museum is de diversiteit die het biedt van Europese en Scandinavische kunst. Erg interessant is het om de uitgestrekte invloed van Parijs terug te zien in de collectie.

Het indrukwekkende gebouw is van beneden tot op het dak gevuld met moderne kunst. Bijzonder zijn de negen ruimtes beneden, waarin wisselend installatie- en videokunst een permanente plek hebben. Niet vaak heeft dit type kunst permanent een plek in het museum. Door de wisselende tentoonstellingen, vallen er steeds weer nieuwe dingen te ontdekken.

Hoogtepunt (ook letterlijk) is het werk Your rainbow panorama van Olafur Eliasson. Dit is een enorme ronde regenboog op het dak van het museum, waar je doorheen kunt lopen. Geweldig om helemaal over de stad uit te kunnen kijken en Aarhus letterlijk vanuit verschillende kleuren en perspectieven te ervaren.

Your Rainbow Panorama, Rainbow panorama, Europese Musea, MuseumTV,

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum