Chas GerretsenChas Gerretsen (1943) was een echte avonturier, dat zorgde ervoor dat zijn geboorteplaats Groningen hem algauw begon te vervelen. Sterk onder invloed van boeken en films trok hij op zijn zestiende de wijde wereld in. Gerretsen ging op krokodillenjacht in Australië en werd cowboy in Texas, maar zijn wereldfaam verwierf hij als fotograaf.

Hij maakte werk in Zuidoost-Azië en in Chili, waar hij vlak na de machtsovername Augusto Pinochet en diens medegeneraals fotografeerde. Voor deze iconische foto ontving hij, als enige Nederlander ooit, de prestigieuze Robert Capa Gold Medal. Wanneer hij zich niet op gevaarlijk terrein bevond, kon je hem zomaar tegen het lijf lopen in Hollywood. Daar wist hij de groten der aarde op de gevoelige plaat vast te leggen. John Travolta, David Hasselhoff, Jodie Foster, Nastassja Kinski en Michael Douglas, allemaal stonden ze voor zijn lens.

Memorabel

Een bijzonder moment in het leven van Gerretsen was zijn reis naar de Filipijnen. Regisseur Francis Coppola was daar bezig met de opnames van de wereldberoemde film Apocalypse Now en wilde dat de Nederlander daar verslag van deed. Op de set schitterden sterspelers als Marlon Brando, Dennis Hopper en Martin Sheen en allen namen ze uitgebreid de tijd om zich vast te laten leggen door Chas. Hij is zowel in zijn werk als in zijn leefstijl een markant figuur, die veel aan het toeval overlaat. Een filosofie die hem ver heeft gebracht.

Nu te lezen

Al deze verhalen brachten hem in bizarre, spannende en boven anekdotische situaties. Deze zijn vertolkt in ‘Het wonderbaarlijke en vreemde leven van Chas Gerretsen’ en schetsen een mooi beeld van de beeldend kunstenaar, opgemaakt door hemzelf in deze autobiografie.

Bent u naar aanleiding van dit artikel benieuwd geworden naar het boek? Kijk dan snel op de website van de uitgeverij voor een verkooppunt bij u in de buurt.