Museum informatie

Zouavenmuseum
Markt 31
4731 HM
Oudenbosch

0165 – 313448
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag14:0017:00
Woensdag Gesloten
Donderdag14:0017:00
Vrijdag Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten
Bekijk voor de meest actuele openingstijden de site.
star_border Niet te zien op MuseumTV

Zouavenmuseum


Aan het eind van de 19e eeuw kwam de nationalistische beweging in Italië op gang. Langzaam werd de lappendeken van staatjes een voor een veroverd door het Koninkrijk Sardinië. En een van de staten die in gevaar kwam door deze beweging was de eeuwenoude Pauselijke Staat in Rome. Hier hadden de Pauzen over hun eigen staatje geheerst en vormde de historische scheidslijn tussen Noord- en Zuid-Italië. Het leger van de staat was echter klein en slecht georganiseerd waardoor er vanaf 1860 vrijwilligers arriveerden vanuit Vlaanderen en Frankrijk. Deze droegen een blauwgrijze pofbroek, een vest en een pet. Dit was het bekende Zouavenkostuum afgeleid van een Berberse Stam die opgenomen werden in het Franse leger in een strijd in Algerije. In 1860 veroverde Emanuel II, de koning van Sardinië een gedeelte van de Paus zijn territorium en vrijheidsstrijder Giuseppe Garibaldi wist Zuid-Italië voor hun doel te winnen. Uiteindelijk kwam er een noodkreet van de Paus die alle jonge katholieken opriep om tot zijn verdediging te komen en in 1861 werd officieel het “Regiment der Pauselijke Zouaven” opgericht. Deze bestond uit internationale vrijwilligers waaronder Nederlanders. En het Nederlands Zouavenmuseum probeert deze militaire eenheid verder uit te lichten.

Het museum

De collectie van het museum is gevestigd in een sfeervol monumentaal pand uit 1776 in het voormalige raadhuis van Oudenbosch. De collectie van het museum geeft het leven weer van Nederlandse Zouaven terwijl zij in Rome verbleven en na hun terugkeer in Nederland. In zaal 1 van het museum zijn een groot aantal originele uniformen te zien die geïnspireerd zijn op het Turkse design van de originele Zouaven uit Algerije. In zaal 2 zijn de prominentste stukken twee schilderijen van Faber. Het ene schilderij geeft het leven van Zouaaf Piter Janszoon Jong uit Lutjebroek weer tijdens een gevecht en de ander hoe Nederlandse zouaven hielpen bij een cholera uitbraak. Als laatste staan er in zaal 3 documentatie collecties met onder andere inschrijfformulieren en vele foto’s.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.