Museum informatie

Zandstrooiboerderij Zwaantje Hans Stokman’s Hof
Burgemeester Osselaan 5
7761 BS
Schoonebeek

0524 53 17 02
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag13:0017:00
Woensdag13:0017:00
Donderdag13:0017:00
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Per persoon€3
starTe zien op MuseumTV

Zandstrooiboerderij Zwaantje Hans Stokman’s Hof


Museum Zandstrooiboerderij Zwaantje Hans Stokman’s Hof: het is een mondvol om uit te spreken, en er is dan ook een heleboel te zien in dit museum in Schoonebeek. Het museum heeft namelijk twee vaste tentoonstellingen en een wisselende expositieruimte. De twee vaste collecties zijn gevestigd in een fraai gerestaureerde Saksische boerderij met schuur uit de 17e eeuw. De familie Hans werd in 1885 eigenaar van het pand.

Zandstrooien en oliewinning

Familie Hans uit de Graafschap Bentheim in Duitsland afkomstige familie heeft bijna 100 jaar in de boerderij gewoond. Een van de laatste leden van de familie was Zwaantje Hans. Zij heeft het zandstrooien in ere gehouden en van deze boerderij een toeristische attractie gemaakt. Niet alleen het zandstrooien, maar ook de oliewinning is onlosmakelijk met Schoonebeek verbonden. Om deze rijke historie en de technologische ontwikkelingen voor iedereen inzichtelijk te maken heeft de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in 2014 en in samenwerking met de oudheidkundige Stichting De Spiker een interactieve tentoonstelling ontworpen. Zo komen verleden en toekomst op een plek samen en vormen ze een unieke combinatie voor jong en oud.

Waag’nschuur

In de nieuwe, modern gebouwde ‘Waag’nschuur’ bevinden zich talrijke vitrines waar wisselend voorwerpen geëxposeerd worden, waaronder een bijzondere collectie originele stenen en vuistbijlen uit de prehistorie die in de loop der jaren in Schoonebeek werden gevonden. Ook zijn er replica’s te vinden uit het zogenaamde ‘Bronsdepot van Schoonebeek’ waarvan de originelen zich in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden en het Drents Museum te Assen bevinden.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.