Museum informatie

Zaans Museum
Schansend 7
1509 AW
Zaandam

+31 (0)75 681 00 00
info@zaansmuseum.nl

Openingstijden

Dag Van Tot
Maandag 10:00 17:00
Dinsdag 10:00 17:00
Woensdag 10:00 17:00
Donderdag 10:00 17:00
Vrijdag 10:00 17:00
Zaterdag 10:00 17:00
Zondag 10:00 17:00

Entreeprijzen

Categorie Prijs
Volwassenen €15
Kinderen (0 t/m 3 jaar) Gratis
Kinderen (4 t/m 17 jaar) €10
Zaanse Schans Card Gratis
Museumkaart Gratis
Tickets
star_border Geen lid van MuseumTV

Zaans Museum


Zaans Museum

Het Zaans Museum in Zaandam kent drie museumlocaties op de Zaanse Schans: De Kuiperij, het Jisperhuisje en het Wevershuis. Het hele geheel vertelt het verhaal van een wereldberoemd stukje Holland. Tijdens een bezoek kom je langs molens, industrieën, groene houten huizen en Nederlandse iconen zoals Verkade.

Tentoonstellingen

Het museum organiseert het hele jaar door diverse tentoonstellingen. Zo zijn er de tentoonstellingen ‘Claude Monet in de Zaanstreek’, ‘Verkade Experience’ en tentoonstellingen over de Zaanstreek als eerste industriegebied.

Ook is er een tentoonstelling genaamd ‘Seizoens-albums van Verkade’. Deze wordt dit jaar doorlopend getoond. De seizoenen worden apart getoond, aangezien er over elk seizoen genoeg te vertellen en te tonen is. Op dit moment staat de tentoonstelling in het teken van de herfst. Er zijn verschillende verpakkingen te bewonderen die prachtig versierd zijn met onder andere verschillende herfstkleuren. Deze tentoonstelling is van 20 september 2019 t/m 21 december 2019 te bezoeken.

Collectie

Sinds 1998 is het Zaans Museum begonnen met het aanleggen van hun collectie. Deze bestaat onder andere uit historische foto’s, textielitems, schilderijen, ontwerpen en retro verpakkingen.

De Kuiperij

Maak bij De Kuiperij kennis met de oude ambacht ‘vaten kuipen’. De kuiperij en vatenhandel S.R. Tiemstra en Zonen uit Oostenzanerwerf hebben De Kuiperij mogelijk gemaakt, aangezien de geheel intact zijnde kuiperij door de laatst overleden kuiper (Jaap Tiemstra) achter is gelaten. In De Kuiperij zijn verschillende gebruiksvoorwerpen te vinden, zoals vaten, machines en gereedschappen. Verschillende vrijwilligers van het museum vertellen over De Kuiperij en demonstreren hoe het oude ambacht van vaten maken in zijn werk gaat.

Het Jisperhuisje

In Het Jisperhuisje uit het kleine dorpje Jisp ervaar je een vissershuishouden uit 1850. Dit dorpje stond vroeger bekend om zijn vissersverleden. De inwoners verdienden hun geld vooral met de haringvisserij en de walvisvangst.

Ook hier vertellen vrijwilligers van het museum hoe mensen hier vroeger hebben geleefd en gewerkt, maar ook hoe men zich kleedde. Ervaar dit laatste zelf door voor de schouw of in de bedstede op de foto te gaan in echte Zaanse streekdracht.

Het Wevershuis

Op de Zaanse Schans is ook Het Wevershuis te vinden. Hier leer je alles over de ambacht ‘zeil- en molendoekweven. Om dit echt te ervaren kun je je laten verassen door de thuiswevers in traditionele klederdracht of zelf achter het weefgetouw kruipen.

Verder is er in Het Wevershuis een winkel te vinden. Deze is met diverse unieke cadeauartikelen en gebruiksvoorwerpen ingericht.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less