Museum informatie

Zaans Museum

Openingstijden

DagVanTot
Maandag10:0017:00
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€15
Kinderen (0 t/m 3 jaar) Gratis
Kinderen (4 t/m 17 jaar)€10
Zaanse Schans Card Gratis
Museumkaart Gratis
Tickets
star_border Niet te zien op MuseumTV

Zaans Museum


Het Zaans Museum in Zaandam gaat over de geschiedenis van de Zaanstreek, naast het museum kent het Zaans Museum drie museumlocaties op de Zaanse Schans, dit zijn de Kuiperij, het Jisperhuisje en het Wevershuis. Het hele geheel vertelt het verhaal van een wereldberoemd stukje Holland. Tijdens een bezoek kom je langs molens, industrieën, groene houten huizen en Nederlandse iconen zoals de eerste winkel van Albert Heijn.

Verrukkelijk

Hap, slik en weg. Chocolade repen, Maria kaakjes, Knappertjes, Nizza Kokos koekjes en Blije Biscuitjes, stuk voor stuk (overheerlijke) producten van Verkade. Wil jij weten hoe deze koekjes vroeger gemaakt werden? Neem dan een kijkje in de Verkade Experience, een experience waar je je in de vroeg twintigste-eeuwse chocolade- en koekjesfabriek van Verkade waant. De originele machines draaien er nog volop, je kan je eigen chocolade wikkel maken en je eigen koekjes inpakken in het ‘vingervlug koekjes inpak spel’.

Collectie

Sinds 1998 is het Zaans Museum begonnen met het aanleggen van hun collectie. Deze bestaat onder andere uit historische foto’s, textielitems, schilderijen, ontwerpen, retro verpakkingen en, last but not least, een Monet. De Voorzaan en de Westerhem van Claude Monet is te bewonderen in het Zaans Museum, deze moet je toch gezien hebben?!

De Kuiperij

Maak bij De Kuiperij kennis met de oude ambacht ‘vaten kuipen’. De kuiperij en vatenhandel S.R. Tiemstra en Zonen uit Oostenzanerwerf hebben De Kuiperij mogelijk gemaakt, aangezien de geheel intact zijnde kuiperij door de laatst overleden kuiper (Jaap Tiemstra) achter is gelaten. In De Kuiperij zijn verschillende gebruiksvoorwerpen te vinden, zoals vaten, machines en gereedschappen. Verschillende vrijwilligers van het museum vertellen over De Kuiperij en demonstreren hoe het oude ambacht van vaten maken in zijn werk gaat.

Het Jisperhuisje

In Het Jisperhuisje uit het kleine dorpje Jisp ervaar je een vissershuishouden uit 1850. Dit dorpje stond vroeger bekend om zijn vissersverleden. De inwoners verdienden hun geld vooral met de haringvisserij en de walvisvangst.

Ook hier vertellen vrijwilligers van het museum hoe mensen hier vroeger hebben geleefd en gewerkt, maar ook hoe men zich kleedde. Ervaar dit laatste zelf door voor de schouw of in de bedstede op de foto te gaan in echte Zaanse streekdracht.

Het Wevershuis

Op de Zaanse Schans is ook Het Wevershuis te vinden. Hier leer je alles over de ambacht ‘zeil- en molendoekweven. Om dit echt te ervaren kun je je laten verassen door de thuiswevers in traditionele klederdracht of zelf achter het weefgetouw kruipen.

Verder is er in Het Wevershuis een winkel te vinden. Deze is met diverse unieke cadeauartikelen en gebruiksvoorwerpen ingericht.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum