Museum informatie

Wings over Woensdrecht
Onze Lieve Vrouwe Ter Duinenlaan 199
4641RM
Ossendrecht

06-44821180 of 06-11602430

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag13:0016:00
Donderdag Gesloten
Vrijdag Gesloten
Zaterdag13:0016:00
Zondag13:0016:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Toegangsprijs inclusief koffie€6
Museumbezoek alleen op afspraak. Museum is rolstoel toegankelijk.
star_border Niet te zien op MuseumTV

Wings over Woensdrecht


Woensdrecht is al 70 jaar een begrip in de vliegtuigwereld.

Aangelegd als civiel vliegveld, kreeg het in de Tweede Wereldoorlog na bezetting door de Duitsers een militaire rol die door de geallieerden werd voortgezet. Na de oorlog nam de Koninklijke Luchtmacht het vliegveld over. Vanaf 1955 kwam hier ook de luchtvaartindustriële ontwikkeling op gang toen Aviolanda zich in Woensdrecht vestigde, naderhand gevolgd door onder andere Fokker.

De stichting Luchtvaart Erfgoed Woensdrecht, heeft het erfgoed van deze historie bijeengebracht in het museum ‘Wings over Woensdrecht’.

Te zien

Zie hoe het vliegveld er uitzag rond de Tweede Wereldoorlog, de Duitse bezetting, de periode ’44-’45 toen het eerste Nederlandse squadron op Woensdrecht was gestationeerd, het demonstratieteam van de Luchtmacht: Whisky Four.

Verder kan je zien hoe Fokker zich in 1953 vestigt op het vliegveld. De uitbreiding die daarna volgt. De vliegtuigen die hier gerepareerd en gereviseerd werden (maar ook in het buitenland, na crashes), de documentatie en het materiaal dat men daarvoor gebruikte. Ook ELMO dat al decennia lang kabelbomen bouwt voor vliegtuigen. Ze laten je zien hoe dat in zijn werk gaat.

De collectie

De collectie bestaat uit tastbare herinneringen aan de mensen en de vliegtuigindustrie op Woensdrecht. Tastbaar, zoals originele vliegtuigonderdelen, gereedschap, speciale instrumenten, modellen en documenten. Aangevuld met foto’s en (soms heel) persoonlijke herinneringen. Je kan beleven wat dit vliegveld en haar activiteiten voor de mensen rondom Woensdrecht hebben betekend.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum