Museum informatie

Weverijmuseum Geldrop

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag13:0013:00
Donderdag13:0017:00
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Regulier (vanaf 13 jaar)€8.50
Kinderen (8 t/m 12 jaar)€4.00
Museumkaart Gratis
star_border Niet te zien op MuseumTV

Weverijmuseum Geldrop


In Geldrop, gelegen in de provincie Noord-Brabant, bevindt zich een uniek museum dat de rijke geschiedenis van de lokale textielindustrie tot leven brengt: het Weverijmuseum. Dit museum, gevestigd in een voormalige textielfabriek, herbergt een indrukwekkende collectie industriële weef- en spinnerijmachines die vroeger werden gebruikt in de productie van textiel.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over Weverijmuseum Geldrop

witregel

Een verwoven onstaansgeschiedenis

Het verhaal van het Weverijmuseum begon in 1983, toen het initiatief werd genomen om een museum te creëren dat de oude ambachten en technieken van het weven zou bewaren. In 2000 vond het museum zijn thuis in een prachtige oude spinnerij, die dateert uit 1908 en een ware schat aan industriële erfgoed herbergt.

De collectie van Weverijmuseum Geldrop

Eenmaal binnen in de weefzaal van het museum word je omringd door een fascinerende verzameling weefmachines. Van mechanismes met klossen en grijpers tot geavanceerde systemen met water en perslucht. Een van de hoogtepunten is de Jacquard-machine, gebaseerd op een vinding uit 1800 die werkt met ponskaarten. Deze machine kan worden beschouwd als een voorloper van de moderne automatisering en is een waar staaltje technisch vernuft.

Weven, vlechten, rondbreien en labelen

Naast weefmachines zijn er ook andere bijzondere apparaten te bewonderen, zoals een werkende vlechtmachine, labelmachine en rondbreimachine. Wat het Weverijmuseum extra speciaal maakt, is dat de machines nog steeds in staat zijn om textiel te produceren. Het museum neemt dan ook regelmatig opdrachten aan voor de productie van textiel, variërend van smeerkussens voor stoomlocomotieven tot koorden voor de beroemde Gouden Koets. Bovendien werkt het museum samen met de gerenommeerde ontwerper Piet Hein Eek aan het maken van theedoeken van oude garens, waarbij traditie en eigentijds design samenkomen.

Het behoud van een ambacht

Hoewel de vergrijzing van de wevers en het afnemen van praktijkervaring uitdagingen met zich meebrengen, is het Weverijmuseum vastbesloten om de kennis en deskundigheid van deze vakmensen te behouden. Er wordt actief gewerkt aan het vastleggen van hun expertise door middel van tekst, geluid en beeld, zodat deze niet verloren gaat voor toekomstige generaties. Daarnaast speelt het museum een belangrijke rol in het documenteren van de textielhistorie van Geldrop en de regio, waardoor een waardevol stuk cultureel erfgoed bewaard blijft.

Jouw bezoek aan Weverijmuseum Geldrop

Wil je het museum zelf bezoeken? Bereid je dan goed voor met behulp van de praktische informatie aan de linkerkant van deze pagina. Voor de meest actuele informatie over lopende tentoonstellingen en geplande evenementen ga je naar de website van het museum.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum