Museum informatie

Westfries Museum
Roode Steen 1
1621 CV
Hoorn

0229 280022
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€10
65+€8.50
Jongeren tot 18 jaar & Museumkaart Gratis
BankGiroLoterij VIP kaart houders Gratis
starTe zien op MuseumTV

Westfries Museum


In het Westfries Museum wandel je door de geschiedenis van Hoorn, Westfriesland en Nederland. West-Friesland schreef aan het begin van de zeventiende eeuw geschiedenis als één van de machtigste regio’s van Nederland. De regio werd rijk door de handel die werd gedreven met landen van over de hele wereld. Het verleden van West-Friesland is nog altijd goed zichtbaar in de VOC-steden Hoorn en Enkhuizen. Ook op andere plekken in de wereld heeft de VOC zijn goede en slechte sporen nagelaten.

Van zeeslag tot ontdekkingsreizen

Het Westfries Museum vertelt de boeiende verhalen uit de geschiedenis. Van de zeeslag op de Zuiderzee tot de ontdekken van Kaap Hoorn. Ook de tulpenmanie die begonnen is in Hoorn komt aan bod, net als de massamoord op de Banda-eilanden onder leiding van Jan Pietersz Coen.

Kamers vol kunstschatten

Het museum is gevestigd in een monumentaal gebouw uit 1632. In dit gebouw vind je 25 schatkamers met allemaal hun eigen thema en sfeer. Neem bijvoorbeeld de Schutterijzaal met zijn unieke schutterstukken. Deze zijn geschilderd rond 1650 door de Rembrandt van Hoorn: Jan Albertsz Rotius. Net zoals vroeger zijn er ook in het heden kapers op te kust voor deze kunstwerken. In 2005 werden namelijk 24 schilderijen en 70 stukken zilver uit het museum gestolen. In 2016 doken vijf van de gestolen schilderijen op in Oekraïne die nu gerestaureerd worden. De schilderijen zijn tijdens de roof erg beschadigd geraakt. Deze gebeuetenis houdt het museum nog flink bezig. Niemand weet waar de overige schilderijen en zilverstukken zijn.

Activiteiten

Naast de vaste collectie zijn er ook vaak wisseltentoonstellingen in het museum. Bekijk voor de actuele wisseltentoonstelling de website van het museum. De nieuwe virtual reality-voorstelling Batavia 1627 zet je midden in Azië. Je kan de haven van stad bezoeken, een wandeling nemen over de markt of een kijkje nemen in het VOC-kasteel. De geschiedenis was nog nooit zo dichtbij!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum