Museum informatie

Westfries Archief
Blauwe Berg 5C
1625NT
Hoorn

0229 - 282500
[email protected]

Van dinsdag tot en met vrijdag kunnen bezoekers terecht in de studiezaal. Dit geldt voor het raadplegen van: - archieven en collecties die online niet beschikbaar zijn - de beeldbank (gebruik van eigen laptop of telefoon) - microfiches van kranten Bezoek kan alleen op afspraak.
star_border Niet te zien op MuseumTV

Westfries Archief


Het Westfries Archief in Hoorn is hét centrum voor historische informatie van (oostelijk) West-Friesland. In mei 1977 opende het archief haar deuren voor bezoekers die hier gratis terecht kunnen voor beeld- en geluidsmateriaal, de bibliotheek en verschillende archieven. 

Stadhuis

In het nieuwe stadhuis van Hoorn werd een depot en studiezaal ingericht voor de archiefdienst. In eerste instantie was dit archief alleen voor de gemeenten Hoorn, Enkhuizen en Medemblik maar al snel sloten meer gemeenten uit West-Friesland zich aan. Door de komst van de andere gemeenten werd het stadhuis te klein om alle bezoekers en de snelgroeiende collectie een plek te kunnen bieden. De archiefcommissie gaf daarom in 2000 de opdracht voor de bouw van een nieuw pand. Het nieuwe gebouw, gelegen naast Sportpark De Blauwe Berg, werd vanaf 2006 officieel in gebruik genomen. 

Architectuur

Achter de bouw van het pand zit een filosofie. Het archiefdepot is hét belangrijkste onderdeel van het archief. Daarom besloten de architecten het depot niet weg te stoppen onder de grond, maar om deze een prominente plek te geven in het pand: compleet in het midden. Deze betonnen bunker wilde ze zo goed mogelijk zichtbaar hebben. De glazen stolp over het bouwdeel zorgt ervoor dat het depot van buitenaf al te zien is. Bij de bouw van het depot hebben de architecten rekening gehouden met de stand van de zon. De originele archiefstukken moeten goed beschermd blijven en liggen daarom aan de noordkant van het pand.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum