Museum informatie

Weegschaalmuseum
Turfpoortstraat 27
1411 ED
Naarden

035 – 5447153
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€7.50
Kinderen 6 t/m 12 jaar€4
Kinderen tot 6 jaar Gratis
Studenten€5
65+€5
Museumkaart Gratis
Donateurs Gratis
star_border Niet te zien op MuseumTV

Weegschaalmuseum


Historie

Al ruim dertig jaar verzamelt René Pas als hobby weegschalen. In 1985 kwam hij met het idee om een museum gewijd aan weegschalen op te richten. Een andere weegschalenverzamelaar, H. Buter, sloot zich in 1990 bij hem aan en zo was het concrete idee voor een Weegschaalmuseum in Naarden geboren. Een aantal jaar geleden overleed H. Buter en René Pas heeft hem beloofd ooit het museum daadwerkelijk te realiseren. Tegenwoordig bestaat het museum, en is het gevestigd in de binnenstad van Naarden-Vesting.

Het museum

Ontdek de lange geschiedenis van wegen en meten. De uitgebreide tentoongestelde collectie aan balansen, weegschalen, gewichten, lengte- en inhoudsmaten, en een bibliotheek en archief over wegen en meten is uniek in Nederland.

Het Spaanse Huis

Het Weegschaalmuseum zit in een laatmiddeleeuws gebouw dat waarschijnlijk dienst heeft gedaan als kerk. In 1570 werd het pand omgebouwd tot een stadhuis. Het gebouw staat beter bekend als het ‘Spaanse Huys’. In het rampjaar 1572 trokken Spaanse militairen Naarden binnen om de vredesvoorwaarden te bespreken. Dit was echter een list en een groot deel van de inwoners van Naarden werd vermoord. Na de moorden en plunderingen werd een groot deel van de stad in brand gestoken, waaronder het Spaanse Huis. In 1615 werd het pand weer opgebouwd. Vanaf dat moment ging het dienst doen als waag, een plek waar goederen werden gewogen.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum