Museum informatie

Waterliniemuseum
Achterdijk 12
3981 HE
Bunnik

030-65 65 285
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassene€9.5
Kinderen 5 t/m 12 jaar€6
Kinderen t/m 4 jaar Gratis
Museumjaarkaart Gratis
Bankgiro loterij VIP kaart€7
CJP pas€6
In de schoolvakanties is het museum ook op maandag geopend, check voor meer info de website van het museum.
starTe zien op MuseumTV

Waterliniemuseum


Waterliniemuseum Fort bij Vechten, zoals de hele titel van dit verborgen museum luidt, is een historisch museum verschanst in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het Waterliniemuseum Bunnik mag met recht een parel genoemd worden in het Nederlandse museumlandschap, daar het zelfs een plek heeft bemachtigd op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
witregel

Drie dingen die je moet weten over het Waterliniemuseum 

witregel
Een plek met geschiedenis die er dubbel toe doet

Het Waterliniemuseum bevindt zich zoals je in het intro al kon lezen op de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het bemant zelfs een van de grootste forten van deze linie, die grofweg loopt van Muiden tot aan de Biesbosch. Deze Waterlinie (dat een verbeterde versie van de Hollandse Waterlinie vormt) beschermde de jonge Nederlandse republiek tegen aanvallers van buitenaf. Zo slaagt het er in 1672 in om een Franse legermacht te verslaan. De locatie van Waterliniemuseum Fort bij Vechten is daarnaast om nog een andere reden bijzonder. Het ligt namelijk ook nog eens op de Romeinse Limes. Zo noemden de Romeinen de ongeveer zesduizend kilometer lange grens van hun wereldrijk. 

Kopje onder om je leven te redden

Nederland staat ook wel bekend als waterland en met de Nieuwe Hollandse Waterlinie doet het land zijn naam eer aan. Al meer dan tweehonderd jaar is de linie een toonbeeld voor het vernuft op het gebied van watermanagement en landschapsplanning. De verdedigingswerken vormen samen een lint van tweehonderd kilometer van forten en vestingsteden. De linie, die ontworpen is door legeraanvoerder Maurits van Nassau, maakt gebruik van aaneengesloten onder water gezette polders die de vijand een halt toe roepen. Het zware geschut van vijandige legers zakten zo weg in de modderige barrière. Waterliniemuseum Utrecht vertelt dit verhaal over innovatie en strijdvaardigheid uitgebreid in zijn tentoonstellingen.  

Waterliniemuseum Fort bij Vechten: stil zitten is verboden

Trek je wandelschoenen maar aan wanneer je naar het Waterliniemuseum komt. Het terrein van het museum is maar liefst zeventien hectare! Alles zien wat het museum te bieden heeft, is dus een hele uitdaging. Ben je na je lange wandeling nog niet moe, dan kun je jezelf ook nog onderdompelen in de interactieve tentoonstellingselementen. Neem bijvoorbeeld plaats in een virtual reality experience en vlieg als een vogel over de Hollandse Waterlinie. 

Voor meer informatie over het Waterliniemuseum bezoek je de website van het museum. Om alvast een impressie te krijgen van het museum, bekijk je onze korte documentaire. Nog niet uitgeleerd over de Hollandse Waterlinie? Neem dan ook eens een kijkje bij het Nederlands Vestingmuseum

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum