Museum informatie

Waterlands Museum de Speeltoren
Noordeinde 2-4
1141AM
Monnickendam

0299 - 652203
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag Gesloten
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
0 tot en met 3 jaar Gratis
4 tot en met 11 jaar€2.5
12 tot en met 17 jaar€3
18 jaar en ouder€5
Gezinskaart€12
Museumkaart Gratis
Kijk voor de meest actuele openingstijden op de site.
star_border Niet te zien op MuseumTV

Waterlands Museum de Speeltoren


Een gigantisch gebied bestaand uit weiden en veengrond afgewisseld door sloten en vaarten staat in de provincie Noord-Holland. De ontginning van dit gebied begon in de Middeleeuwen in reactie op een flink aantal overstromingen. De bewoners bouwden een zeedijk wat resulteerde in het ontstaan van het Waterland. En om de geschiedenis van deze regio vast te leggen werd in 2012 het Waterlandsmuseum de Speeltoren geopend. De naam komt van de oude stadhuistoren van Monnickendam waar het museum gevestigd is. Het doel van het museum is om het ontstaan van het landschap weer te geven en de geschiedenis van de stadjes weer te geven.

De tentoonstellingen

Er zijn vijf verschillende museumzalen die elk een eigen verhaal vertellen. In de zaal de Geheimen van het Carillon kun je na 500 jaar eindelijk dit spectaculaire klokkenspel aanschouwen. In de carillonzaal is deze beiaard in actie te zien en op zaterdagochtend kan je hem in actie zien en horen. In de Water en Landzaal wordt de 2000 jaar oude ontwikkeling van de mens en natuur in Nederland weergegeven. Door de menselijke drang om te overleven werd het huidige Waterland gevormd door ontginning, overstromingen en indamming. Ook kun je hier veel leren over de dieren van de regio. In de Historiezaal valt van alles te leren over de dorpen uit de regio en ook de rijke geschiedenis van de scheepsbouw en zeevaart in de buurt. Als laatste kunnen kinderen van 4 tot en met 12 zich uitleven op de juniorzolder waar verschillende spelletjes te spelen zijn zoals een memorykast.

Arrangementen

Er zijn drie verschillende arrangementen voor tours. De eerste is een rondwandeling door de stad Monnickendam van anderhalf uur onder begeleiding van een gids. Vervolgens eindig je in het museum en kun je lunch krijgen bij een lokaal restaurant. Van 17:00-19:00 is er een avondrondleiding door het museum te volgen. Deze tour wordt afgesloten met twee consumpties en iets te eten. Als laatste is er een vaartocht te boeken van 1.5-2 uur op de Gouwzee.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum