Museum informatie

Vrijmetselarij Museum
Javastraat 2b
2585 AM
Den Haag

070 - 34 61 676
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag12:0017:00
Donderdag12:0017:00
Vrijdag12:0017:00
Zaterdag12:0017:00
Zondag12:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€7.5
t/m 18 jaar Gratis
Ordeleden G.O.N. Gratis
Museumkaart & Rotterdampas Gratis
ICOM-kaart Gratis
Ooievaarpas (50% korting)€3.75
CJP (15% korting)€6.35
Studenten (op vertoon van collegekaart)€5
star_border Niet te zien op MuseumTV

Vrijmetselarij Museum


Altijd al benieuwd geweest wat er speelt achter de deuren van Vrijmetselaars? Als je meer wilt weten over de organisatie, de riten en de geschiedenis van deze bekende broederschap, kom dan vooral een kijkje nemen in het Vrijmetselarijmuseum in Den Haag! Het museum heeft zich ontwikkeld vanuit een 19e eeuwse verzameling gedenkstukken en omvat nu vele voorwerpen zoals schilderijen, sierstukken en andere kunstwerken die de praktijken van de vrijmetselarij door de eeuwen heen weergeven. Dus wacht niet langer en betreed de mysterieuze wereld van de Vrijmetselaars door een bezoek te brengen aan dit museum dat daadwerkelijk in de tempel van Nederlandse tak van de orde zit!

De collectie

De collectie van materialen is bedoelt om een goed beeld te geven van de orde en om hun belangrijkste standpunten en boodschappen uit te dragen. In verschillende zalen zijn vele objecten ingedeeld op thematiek en tijdsperiode. Zo is er een ‘tijdslijn’ die de verbintenis van de vrijmetselarij met belangrijke historische gebeurtenissen en intellectuele ontwikkelingen in Europa en Nederland weergeeft. Ook is er een portrettengalerij en is het mogelijk om via een audiovisuele presentatie de bijzondere evaring van een inwijding bij te wonen. Deze uitgebreide verzameling maakt dat het museum internationaal gezien wordt als de belangrijkste in zijn soort.

Bibliotheek en archief

De collectie, de bibliotheek en het archief worden beheert door het Cultureel Maçonniek Centrum. De bibliotheek van de orde bevat een enorme hoeveelheid informatie en is een van de meest belangrijke bibliotheken op het gebied van vrijmetselarij. De oudste publicaties komen uit het jaar 1402 maar de collectie loopt door tot het heden. Deze bibliotheek staat ook open voor diepgaand onderzoek maar ook voor een eerste verkennend bezoek. Nuttige documenten zoals het historische ledenbestand zijn gedigitaliseerd en kunnen nageslagen worden. Je kunt contact opnemen met de organisatie om toegang te krijgen tot dit materiaal. Ook is er de optie om meerdere keren per dag een instaprondleiding te krijgen.

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum