Museum informatie

Villa Rams Woerthe
Gasthuislaan 2
8331 MX
Steenwijk

06 18213385

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag11:0016:00
Donderdag11:0016:00
Vrijdag Gesloten
Zaterdag11:0016:00
Zondag11:0016:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€8
Jongeren 12-26 jaar€5
Kinderen 0-11 jaar Gratis
starTe zien op MuseumTV

Villa Rams Woerthe


Villa Rams Woerthe aan de rand van Steenwijk wordt ook wel het Downton Abbey van Overijssel genoemd. Achter de enorme villa is het Park Rams Woerthe te vinden. Altijd al benieuwd geweest naar hoe dit imposante gebouw er van binnen uitziet? Sinds 2017 is het, als eerste Museumhuis, geopend voor bezoekers!

Geschiedenis en bouwstijl

Villa Rams Woerthe is gebouwd in 1899 en behoort tot de Nederlandse variant van Jugendstil en Art Nouveau, dat hier bekend staat als ‘Nieuwe Kunst’. Het gebouw is ontworpen door het architectenbureau van A.D.N. van Gendt (1870-1932), zij zijn ook de ontwerpers van het Amsterdamse Concertgebouw. De plattegrond van de villa doet denken aan een Engels landhuis, vandaar de vergelijking met Downton Abbey.

Opdrachtgever

Het is gebouwd in opdracht van Jan Hendrik Tromp Meesters (1855-1908). De familie Tromp Meesters was werkzaam in de bloeiende houthandel in het Steenwijkerdiep. Jan Hendrik en zijn broer Jan Tromp Meesters (1847-1918) hadden niet alleen veel invloed in de industrie, maar ook op het gebied van politiek en cultuur. Jan Hendrik heeft zich in Steenwijk ingezet voor maatschappelijke verbeteringen. Denk hierbij aan het oprichten van de ambachtsschool en HBS, het bevorderen van volkshuisvesting, gezondheidszorg en infrastructuur.

Landschapspark 

Landschapsarchitect Hendrik Copijn (1842-1923) kreeg de opdracht tot het ontwerpen van de tuin rondom de villa. De tuin voldoet aan de Engelse landschapsstijl en er is bijvoorbeeld een theehuis te vinden. Het park is maar liefst 10 hectaren groot, je bent na een bezoek aan het huis zelf dus nog lang niet uitgekeken!
Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum