Museum informatie

Venrays Museum
Monseigneur Goumansplein 1
5801 CZ
Venray

0478 583880
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag13:3017:00
Dinsdag13:3017:00
Woensdag13:3017:00
Donderdag13:3017:00
Vrijdag13:3017:00
Zaterdag13:3017:00
Zondag13:3017:00
starTe zien op MuseumTV

Venrays Museum


Het Venrays Museum is hét museum voor cultuurhistorie van Venray en omstreken. Venray is na Venlo de tweede stedelijke kern van Noord-Limburg en de plaats speelt een belangrijke rol in de regio. Sinds 1958 wordt er aan een eigen collectie gebouwd die vanaf 1981 was onderbracht in ’t Freulekeshuus. Van 1981 tot 2017 was het Venrays Museum dan ook gevestigd in ’t Freulekeshuus. Deze collectie wordt overgebracht naar de Borggraaf, het Huys van Venray. Lees hieronder gauw verder om meer te weten te komen over het gebouw, de collectie en wisseltentoonstellingen.

Het Gebouw

Het Venrays Museum is vandaag de dag gevestigd in “De Borggraaf”. Het gebouw is nieuwbouw en in december 2016 opgeleverd. Het bestaat uit stadshuizen aan de Eindstraat en appartementen aan het Mgr. Goumansplein, waarbij op de begane grond het Venrays museum is gevestigd.

De ingang van het museum ligt aan het Mgr. Goumansplein nr. 1, tegenover de Sint-Petrus’-Bandenkerk (de Grote Kerk).

Vaste Collectie

Het Venrays Museum verzamelt, bewaart, onderzoekt, presenteert en exposeert een vaste collectie van stukken die representatief zijn voor het culturele erfgoed van Venray en omgeving. Op hun website is ook een digitaal overzicht te vinden met beeldmateriaal van stukken uit hun collectie. Deze vaste collectie is een rijk palet aan archeologische vondsten, religieuze kunst, ambachtswerken en historische artefacten zoals kanonskogels en geweren. Toch bestaat de collectie niet alleen uit stukken die het culturele erfgoed van Venray en de omgeving representeren, maar ook kunstwerken en schilderijen uit verschillende tijdperken van Venrayse kunstenaars.

Wisseltentoonstellingen

Ook zijn er regelmatig wisseltentoonstellingen te zien met een speciaal thema, meestal lokaal of regionaal, dat voor een breed publiek aantrekkelijk is. Zo is er nu Venray 75 Jaar Bevrijding te bezichtigen. Op het moment wordt er ook gewerkt aan een nieuw tentoonstellingsplan voor de permanente expositie ‘Venray tussen Peel en Maas’. 15 Mei 2020 opent het Venrays Museum deze tentoonstelling.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.