Museum informatie

Veluws Museum Hagedoorns Plaatse
Ledderweg 11
8161 SZ
Epe

0578-627162

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Entree volwassenen€5.5
Entree kinderen 4 t/m 12 jaar€2.5
Entree kinderen 0 tot 4 jaar Gratis
Entree Vrienden Gratis
Entree Museumkaart houders Gratis
Begeleiders basisschoolgroep Gratis
Kindermiddag/kinderfeestje€5.5
Kindermiddag/kinderfeestje€7.5
Kindermiddag met Museumkaart€3
Kijk voor de actuele openingstijden op de site van het museum.
starTe zien op MuseumTV

Veluws Museum Hagedoorns Plaatse


Op de prachtige Veluwe in het mooie Gelderland staat een uniek boerenerf. Maar dit is niet zomaar een boerderij. Het is het Veluws Museum Hagedoorns Plaatse. Het museum bestaat uit de 300 jaar oude boerderij, het boerenerf met schuren, een hooiberg, een bijenstal, een moestuin, een weide met fruitbomen en een wisseltentoonstellingsruimte waar elk jaar andere tentoonstellingen te zien zijn. Deze tentoonstellingen slaan altijd op de onderwerpen streekgeschiedenis en eigentijdse kunst.

Collectie

Het doel van het museum is om een authentiek beeld te geven van het boerenleven van rond 1900. Daarom zijn alle schuren en stallen realistisch ingericht met werktuigen en alledaagse voorwerpen die de tijdgeest perfect weergeven. Verder zijn er dus elk jaar tentoonstellingen die wisselen. In 2020 gaat de tentoonstelling over Onderduiken op de Boerderij. Dit geeft een overzicht van hoe mensen hun toevlucht namen tijdens de Tweede Wereldoorlog op de dunbevolkte Veluwe om zo te ontkomen aan vervolging en dienstplicht onder de Duitse bezetting. Veel van deze mensen werden opgevangen in boerderijen zoals waar het museum in gevestigd is. In de tentoonstelling wordt het dagelijks leven van deze onderduikers belicht en hoe zij zich door de oorlog heen wisten te worstelen. Verder is er aandacht voor de kleding die mensen droegen tijdens de oorlog en zijn er nog enkele presentaties en speciale evenementen rondom de 75-jarige bevrijding van Nederland.

Activiteiten

In de zomer en in andere vakanties zijn er een enorm veel leuke activiteiten te beleven in het museum. Zo zijn er kookworkshops, knutselmiddagen en fjordkeuringen. Er zijn vrijwilligers die veel ochtenden en enkele middagen klaar staan om kinderen te begeleiden door het museum. Kinderen tot en met 10 leren aan de hand van vastgestelde leerdoelen alles over het erfgoed van de omgeving en de gemeente Epe. Deze middagen vinden voornamelijk plaats in de zomervakantie en herfstvakantie. Verder zijn er ook nog vrijwilligers die rondleidingen door het museum op zich nemen en is er ook een museumwinkel.

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum