Museum informatie

Universiteitsmuseum Groningen
Oude Kijk in 't Jatstraat 7a
9712 EA
Groningen

050-3635083
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag12:0017:00
Woensdag12:0017:00
Donderdag12:0017:00
Vrijdag12:0017:00
Zaterdag12:0017:00
Zondag12:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€5
t/m 18 jaar Gratis
Museumkaart Gratis
Stadjerspas Gratis
Medewerkers RUG + UMCG Gratis
Studenten RUG Gratis
Studenten Summer Schools RUG Gratis
Studenten (niet RUG; HBO, MBO, leerlingen PO en VO)€2.5
star_border Niet te zien op MuseumTV

Universiteitsmuseum Groningen


Het al in 1932 opgerichte Universiteitsmuseum van de Rijksuniversiteit Groningen is de plaats waar natuur, cultuur en wetenschap elkaar ontmoeten. Het museum is ontstaan vanuit gedoneerde stukken afkomstig van hoogleraren en alumni. In 2003 werden de collecties van het Volkenkundig Museum Gerardus van der Leeuw en het Anatomisch Museum ondergebracht bij het Universiteitsmuseum en in 2004 heropende het museum in het huidige grote gebouw. De collectie bestaat tegenwoordig uit een breed aantal onderwerpen waaronder: botanie, geneeskunde, volkenkunde, psychologie en is er tentoonstelling over feministe Aletta Jacobs. Dus ben je geïnteresseerd in verschillende soorten wetenschap en wil je weten wat de universiteit door de jaren heen heeft geproduceerd? Kom dan vooral een keer een bezoek brengen aan het Universiteitsmuseum van Groningen!

De Collecties

Naast tentoonstellingen zijn er ook een aantal vaste collecties. Op het gebied van geneeskunde, wiskunde, natuurwetenschappen en psychologie staan er vele apparaten en objecten die gebruikt werden bij onderzoeken en experimenten. Op het gebied van etnologie zijn er meer dan 8000 voorwerpen vanuit de hele wereld verzameld. Hieronder vallen bijvoorbeeld werktuigen die gebruikt werden voor de landbouw in de Nederlandse koloniën, een collectie voorwerpen uit voormalig Nederlands-Indië en nog vele losse voorwerpen vanuit de alle windstreken. Verder is er een afdeling met objecten, geschriften en audiovisueel materiaal die de geschiedenis van de universiteit weergeeft. Er is ook een kamer ingericht in het teken van het leven van Aletta Jacobs, de eerste vrouwelijke student en arts van Nederland.

Onderwijs en andere voorzieningen

Ook zijn er veel educatieve opties voor uitjes voor verschillende groepen. Van basisschool tot voortgezet onderwijs, er zijn er veel verschillende museumlessen en onderwijsprojecten verkrijgbaar. Hierbij kunnen de leerlingen het hele museum ontdekken en ook veel leuke proefjes en testjes doen. Ook kun je je verjaardag vieren in het prooflab, waar kinderen zich helemaal kunnen uitleven met spannende experimenten. Buiten het onderwijs zijn er ook normale groepsrondleidingen te volgen.

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum