Tractor en Werktuigenmuseum Jan Drenthe

Volwassenen €5.00
Kinderen t/m 15 jaar Gratis

Tractor en Werktuigenmuseum Jan Drenthe

De tentoongestelde collectie van het Tractor en Werktuigenmuseum Jan Drenthe is gemaakt en verzameld door de firma Drenthe & Zn bv uit Valthermond. Voor de Tweede Wereldoorlog verkochten zij voornamelijk fietsen, radio’s, potten en pannen. Ook maakten zij in hun smederij ploegen, cultivators en eggen.

Marshallplan

Vanaf ongeveer 1950 startte de firma Drenthe & Zn bv ook met de verkoop en reparatie van tractoren en landbouwmachines. Het Marshallplan zorgde ervoor dat er meer en meer tractoren beschikbaar kwamen. Ook zorgde dit voor een groei van de firma. Binnen tien jaar hadden vrijwel alle boeren uit het dorp een tractor.

Het museum toont tractoren, zelfbinders, combines, ploegen, maaimachines, stationaire motoren en antieke miniaturen van McCormick-Deering / International Harvester / Farmall (IHC). Deze objecten zijn voortgekomen uit het Marshallplan vanuit het einde van de Tweede Wereldoorlog.

In de oude smederij en werkplaats van de firma A. Drenthe & Zn zijn nu ook zelfgemaakte veenkoloniale landbouwmachines te zien. Voorbeelden zijn ploegen, eggen en schoffeltuigen van voor en na de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast zijn er huishoudelijke gebruiksvoorwerpen uit de periode tussen 1920 en 1960.