Museum informatie

Tractor en Werktuigen Museum Jan Drenthe
Zuiderdiep 521-A
7876 BG
Valthermond

0599-661321

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag13:0016:00
Donderdag Gesloten
Vrijdag Gesloten
Zaterdag13:0016:00
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€5.00
Kinderen t/m 15 jaar Gratis
Geopend 1 juni t/m 30 september
starTe zien op MuseumTV

Tractor en Werktuigen Museum Jan Drenthe


Het Tractor en Werktuigen Museum Jan Drenthe bevindt zich in het Drentse Valthermond. De collectie is opgesteld in de oude smederij van de firma A. Drenthe & Zn. uit de jaren ’50 waarin zich nog veel van de oude apparatuur bevindt, alles nog in perfecte en authentieke staat. Voor de Tweede Wereldoorlog verkocht het bedrijf voornamelijk fietsen, radio’s, potten en pannen. Ook maakten zij in hun smederij ploegen, cultivators en eggen.

Marshallplan

Vanaf ongeveer 1950 startte de firma Drenthe & Zn bv ook met de verkoop en reparatie van tractoren en landbouwmachines. Het Marshallplan zorgde ervoor dat er meer en meer tractoren beschikbaar kwamen. Ook zorgde dit voor een groei van de firma. Binnen tien jaar hadden vrijwel alle boeren uit het dorp een tractor.

Het museum toont tractoren, zelfbinders, combines, ploegen, maaimachines, stationaire motoren en antieke miniaturen van McCormick-Deering / International Harvester / Farmall (IHC). Deze objecten zijn voortgekomen uit het Marshallplan vanuit het einde van de Tweede Wereldoorlog.

In de oude smederij en werkplaats van de firma A. Drenthe & Zn zijn nu ook zelfgemaakte veenkoloniale landbouwmachines te zien. Voorbeelden zijn ploegen, eggen en schoffeltuigen van voor en na de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast zijn er huishoudelijke gebruiksvoorwerpen uit de periode tussen 1920 en 1960.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum