Museum informatie

The Black Archives
Zeeburgerdijk 19b
1093 SK
Amsterdam


Openingstijden

DagVanTot
Donderdag11:0017:00
Donderdag18:0020:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Rondleidingen zijn te boeken. "Tijdens de rondleiding nemen wij u mee in de verborgen geschiedenis van Surinamers en zwarte mensen in Nederland aan de hand van unieke archiefstukken." Tickets
starLid van MuseumTV

The Black Archives


The Black Archives; een museum waar onderbelichte boeken aan het licht komen. Dit historische archief bestaat vooral uit boeken vanuit een zwart perspectief. Naast het archief wordt er ook aandacht aan inspirerende gesprekken en inhoudelijke activiteiten gegeven. Een bezoek aan het archief is op dit moment alleen via rondleidingen toegankelijk. Hier kun je bij The Black Archives een afspraak voor maken.

Collectie

The Black Archives heeft een grote verzameling boekencollecties en archieven. Zo is er ‘De Heilbron Collectie’ die bestaat uit de nalatenschap van sociaal wetenschapper Waldo Heilbron. Waldo deed als socioloog op de Universiteit van Amsterdam onderzoek naar het post-kolonialisme, de Trans-Atlantische slavenhandel en haar erfenis, racisme en geschiedschrijving. Andere collecties zijn ‘De Huiswoud Collectie’, ‘De Willemsen Collectie’ en de ‘Archieven en boekencollectie van Vereniging Ons Suriname’.

Evenementen

Het museum organiseert het hele jaar door diverse evenementen. Zo is er een ‘Books & BBQ’. Er hebben al meerdere edities van dit evenement plaatsgevonden. Tijdens de Books & BBQ kun je op een ontspannen manier kennis maken met de verborgen verhalen uit The Black Archives.

Ook kun je als bezoeker ‘Books We Share That Make Us Care’ bijwonen. Tijdens de tweede editie van dit evenement waren de ‘Bigger than Hip Hop’ Q&A en een optreden van M1 en DJ Bonnet hieraan verbonden. Tijdens de Q&A werd er samen met hip-hop legende M1 gediscussieerd over zijn muziek projecten, zijn kijk op de hip-hop industrie en het hedendaagse Panafrikanisme en sociale en politieke bewegingen. Sociaal criticus en cultureel programmeur Simone Zeefuik en DJ/producer HayZee schoven ook aan bij het gesprek. Op het einde gaven M1 en DJ Bonnot een optreden, met Leeroy (Zwart Licht) als openingsact.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.