Museum informatie

The Black Archives
Zeeburgerdijk 19b
1093 SK
Amsterdam

[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Rondleidingen kun je boeken door contact op te nemen met het museum. Tickets
starTe zien op MuseumTV

The Black Archives


The Black Archives is een archief met museumfunctie waar onderbelichte boeken in het licht worden gezet. Dit historische archief bestaat vooral uit boeken die geschreven zijn vanuit een zwart perspectief. Naast het archief wordt er ook aandacht aan inspirerende gesprekken en inhoudelijke activiteiten gegeven. Bovendien vind je in het archief in Amsterdam ook verschillende wisselexposities.

witregel

Drie dingen die je moet weten over The Black Archives

witregel

De verschillende collecties

In de archieven vind je een grote verzameling boekencollecties. Zo is er ‘De Heilbron Collectie’ die bestaat uit de nalatenschap van sociaal wetenschapper Waldo Heilbron. Waldo deed als socioloog op de Universiteit van Amsterdam onderzoek naar het post-kolonialisme, de Trans-Atlantische slavenhandel en haar erfenis, racisme en geschiedschrijving. Andere collecties zijn ‘De Huiswoud Collectie’, ‘De Willemsen Collectie’ en de ‘Archieven en boekencollectie van Vereniging Ons Suriname’. Om je bezoek aan The Black Archives te vergemakkelijken, hebben wij alvast wat informatie op een rijtje gezet. Zo vind je op deze pagina onder andere de openingstijden van het archief. Alle actuele informatie over het The Black Archives Amsterdam vind je op hun website.

Vereniging Ons Suriname

Het archief is gevestigd in het pand van Vereniging Ons Suriname in Amsterdam. Deze vereniging bestaat sinds 1919. Vanaf de oprichting heeft de vereniging een gigantische collectie van bijzondere documenten en artefacten opgebouwd. Hier zitten heel veel bijzondere verhalen tussen. In de korte documentaire die wij in samenwerking met NTR in de archieven maakten, bespreken Delano Veira en Ninan Esajas samen verschillende stukken uit het archief. Zij vertellen onder andere dat in het collectieve geheugen vaak gedacht wordt dat zwarte mensen, waaronder Surinamers, in de jaren ’80 massaal naar Nederland zijn gekomen. Het feit dat Vereniging Ons Suriname al ruim honderd jaar bestaat laat zien dat Surinamers al veel langer in Nederland zijn. Het feit dat de vereniging vanaf 1919 heeft gevochten tegen racisme laat daarbij zien dat racisme in Nederland geen nieuw debat is.

Jouw bezoek aan The Black Archives

Om jouw bezoek aan het archief makkelijker te maken, hebben we aan de linkerkant van deze pagina praktische informatie geplaatst. De exposities in het museum bezoek je van donderdag tot en met zaterdag. Voor een bezoek aan het archief buiten deze dagen om kun je contact opnemen met het museum via een contactformulier op hun website. Hier vind je tevens andere actuele informatie over tentoonstellingen en activiteiten.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum