Museum informatie

Teylers Museum
Spaarne 16
2011 CH
Haarlem

023 516 0960
info@teylersmuseum.nl

Openingstijden

DagVanTot
Maandag10:0017:00
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€14.50
Groepen > 10 personen p.p.€12.50
CJP€8.00
Kinderen 6 t/m 18 jaar€2.00
Kinderen 0 t/m 5 jaar, Museumkaart, Vrienden, I Amsterdam City Card, Vereniging Rembrandt, ICOM, HaarlemPas & BankGiro Loterij VIP-kaart Gratis
Tickets
starLid van MuseumTV

Teylers Museum


Het museum is opgericht ter bevordering van kunst en wetenschap. Het Teylers Museum is genoemd naar Pieter Teyler van der Hulst (1702-1778). Hij was een invloedrijke Haarlemse zijdefabrikant en bankier. Het was de tijd van de Verlichting en ook Teyler had een grote belangstelling voor kunst en wetenschap. Het museum is van oorsprong geen museum in de huidige betekenis van het woord, maar was veel meer een laboratorium en een atelier.

Collectie

De eerste directeur van het Teylers Museum deed in de Ovale zaal onderzoek naar statische elektriciteit om bij te dragen aan de verdere ontwikkelingen van de natuurwetenschappen. Hij deed ook nog andere soorten onderzoek. Hierdoor staan er ook meerdere wetenschappelijke instrumenten, wetenschappelijke boeken, fossielen en mineralen in het museum. De kunstverzamelingen werden bijeengebracht om samen te discussiëren bij zogeheten Kunstbeschouwingen en om jonge kunstenaars van inspirerende voorbeelden te voorzien. De collecties werden zorgvuldig opgebouwd, beheerd en – waar nodig – gerestaureerd door de zogeheten ‘Kastelein’, de beheerder van de collectie.

Geschiedenis

De uitvoerders van het testament van Teylers besloten het eerste museum van Nederland te bouwen waarin voorwerpen van kunst en wetenschap verenigd zouden worden. In zijn testament stond dat zijn vermogen moest worden ondergebracht bij een organisatie die als doel had de kunst en de wetenschap te bevorderen. De boeken dienden voor studie. De natuurkundige instrumenten werden gebruikt voor demonstraties, terwijl over de tekeningen werd gediscussieerd tijdens kunstbeschouwingen. Fossielen en mineralen speelden een rol bij de openbare lessen.

Het Lorentz Lab

Nobelprijswinnaar Hendrik Antoon Lorentz had zijn eigen laboratorium in Teylers Museum. Hij werkte  daar vanaf 1909 tot zijn dood in 1928. Grote wetenschappers, waaronder Einstein, bezochten hem hier. In 1811 bezocht Napoleon het museum om een Elektriseermachine te bewonderen. Met de restauratie en openstelling van het voormalige Lorentz Lab, kun je in de voetsporen treden van bekende wetenschappers. De natuurkundige collectie kwam hierdoor weer tot leven.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.