Museum informatie

Tapijtmuseum Genemuiden

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag13:3016:30
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Regulier (vanaf 13 jaar)€6.00
Kinderen (4 t/m 12 jaar)€3.00
De openingstijden van het museum zijn seizoensgebonden. Voor alle actuele bezoekersinformatie ga je naar de website van het museum.
starTe zien op MuseumTV

Tapijtmuseum Genemuiden


Tapijtmuseum Genemuiden, opgericht in 1985, vertegenwoordigt een ontwikkeling van vijf eeuwen vloerbedekking. Behalve de vaste opstelling die ingaat op de pioniers van de Genemuider vloerbedekkingindustrie, worden er wisseltentoonstellingen georganiseerd die ingaan op deelfacetten uit de vaste collectie. De opstelling bevat tevens audiovisuele elementen die mede het verhaal over de wereldindustrie van tapijt vertellen.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over Tapijtmuseum Genemuiden

witregel

Collectie in historische context

Alle innovaties worden toegelicht aan de hand van de vele gereedschappen en werktuigen. Deze worden ook gedemonstreerd. Zo was het pennenraam een weeftoestel, bestaande uit stalen pennen die kokosmatten produceerde. Hierbij stond men tegenover elkaar te weven in fabrieken. Deze en andere machines konden vele patronen aanbrengen. Na de handweefgetouwen kwamen de machinale weefgetouwen, waardoor de productie enorm opliep. Verder toont het museum een veelzijdige collectie aan vloerbedekking zoals biezenmatten, kunstgras, rolmatten, vlechtmatten, kokosmatten en deurmatten.

De tapijtindustrie toen

Rond 1500 werden in Genemuiden de eerste matten gemaakt van de biezen die groeiden aan de Zuiderzee. Dit gebeurde met het mattenraam waarvan er veel in omloop waren. De mattenproductie leefde door de jaren heen dan ook enorm in de regio. In 1858 was 60 procent van de inwoners van Genemuiden actief in de mattenindustrie, waaronder vijftig kinderen.

De tapijtindustrie nu

Vandaag de dag is de tapijtindustrie in Genemuiden nog steeds levendig: 90 procent van alle vloerbedekking in Nederland wordt gemaakt door de Genemuider ondernemers. Ze produceren maar liefst 750 strekkende kilometer tapijt per week naar landen over de hele wereld.

Jouw bezoek aan Tapijtmuseum Genemuiden

Wil je het museum zelf bezoeken? Houd dan rekening met de seizoensgebonden openingstijden. Alle actuele informatie vind je op de website van het museum. Groepen kunnen het gehele jaar door een afspraak maken voor een bezoek op maandag tot en met zaterdag.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum