Museum informatie

Tapijtmuseum Genemuiden
Klaas Benninkstraat 2a
8281 ZX
Genemuiden

038 385 59 23
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag13:3016:30
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag Gesloten
Zaterdag13:3016:30
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Personen > 13 jaar€4.5
Groep vanaf 4 personen p.p.€4.00
Kinderen 4 t/m 12 jaar€2.5
starTe zien op MuseumTV

Tapijtmuseum Genemuiden


Tapijtmuseum Genemuiden, opgericht in 1985, vertegenwoordigt een ontwikkeling van vijf eeuwen vloerbedekking. Behalve de vaste opstelling die ingaat op de pioniers van de Genemuider vloerbedekkingindustrie, worden er wisseltentoonstellingen georganiseerd die ingaan op deelfacetten uit de vaste collectie. De opstelling bevat tevens audiovisuele elementen die mede het verhaal over de wereldindustrie van tapijt vertellen.

Collectie in historische context

Alle innovaties worden toegelicht aan de hand van de vele gereedschappen en werktuigen. Deze worden ook gedemonstreerd. Zo was het pennenraam een weeftoestel, bestaande uit stalen pennen die kokosmatten produceerde. Hierbij stond men tegenover elkaar te weven in fabrieken. Deze en andere machines konden vele patronen aanbrengen. Na de handweefgetouwen kwamen de machinale weefgetouwen, waardoor de productie enorm opliep. Verder toont het museum een veelzijdige collectie aan vloerbedekking zoals biezenmatten, kunstgras, rolmatten, vlechtmatten, kokosmatten en deurmatten.

Rond 1500 werden in Genemuiden de eerste matten gemaakt van de biezen die groeiden aan de Zuiderzee. Dit gebeurde met het mattenraam waarvan er veel in omloop waren. De mattenproductie leefde door de jaren heen dan ook enorm in de regio. In 1858 was 60 procent van de Genemuider inwoners actief in de mattenindustrie, waaronder 50 kinderen.

Vandaag de dag is de tapijtindustrie in Genemuiden nog steeds levendig: 90 procent van alle vloerbedekking in Nederland wordt gemaakt door de Genemuider ondernemers. Ze produceren maar liefst 750 strekkende kilometer tapijt per week naar landen over de hele wereld.

Het gehele jaar kun je het Tapijtmuseum op dinsdag van 13.30 tot 16.30 uur bezoeken. Tussen 27 april en 1 oktober tevens op zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur. Groepen kunnen het gehele jaar door een afspraak maken voor een bezoek op maandag tot en met zaterdag.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum