Museum informatie

Tabaksteeltmuseum Amerongen
Burgemeester Jonkheer H. van Den Boschstraat 46
Amerongen

0343 456500
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag13:0017:00
Donderdag13:0017:00
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€3.50
Kinderen 5 t/m 12 jaar€1.50
Kinderen tot 5 jaar Gratis
Het museum is geopend van begin april tot eind oktober en ook in de voorjaarsvakantie. De Museumjaarkaart is helaas niet geldig in het museum.
starTe zien op MuseumTV

Tabaksteeltmuseum Amerongen


In 1984 werd er in Amerongen het Historisch Museum Amerongen geopend. Hier stond het thema ‘Tabaksteelt’ centraal. Na een restauratie en verbouwing is het museum sinds 2009 omgetoverd tot het Tabaksteeltmuseum. Het museum bevindt zich in een tabaksschuur in het oude dorp. In het Tabaksteeltmuseum wordt het verhaal over de geschiedenis van tabak verteld. Daarnaast zie je in het museum hoe de tabaksteelt Amerongen en omgeving heeft beïnvloed. In het museum zelf  vind  je allerlei voorwerpen en uitingen die te maken hebben met de Tabakscultuur door de jaren heen.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over het Tabaksteeltmuseum

witregel

De collectie van het Tabaksteeltmuseum

De collectie van het Tabaksteeltmuseum omvat een groot aantal voorwerpen en uitingen van alles wat te maken had met de tabaksteelt en de verwerking ervan tot sigaren en tabak om te roken tot aan de presentatie ervan in potten, tafelhouders, blikken en houten kistjes. Achter in het museum is een authentieke droogschuur waar tabaksbladeren te drogen hangen en waar veel authentieke gereedschappen te vinden zijn die met de teelt en de verwerking van het tabaksblad te maken hadden. Buiten is een tabaksveld waar vanaf mei te zien is hoe de tabaksteelt verloopt. In september tijdens de Open Monumentendag worden de tabaksbladeren geplukt en aan stokken geregen om in de droogschuur opgehangen te worden. Ook zijn er dan demonstraties sigarenmaken.

Rondleiding in het museum

Het is mogelijk om een rondleiding in het museum bij te wonen. Deze rondleidingen worden gegeven door professionele rondleiders, die veelal uit een tabakstelersfamilie komen. Wil jij dus ook meer weten over de tabaksteelt in Nederland? Dan ben je bij dit museum op de goede plek.

Jouw bezoek aan het Tabaksteeltmuseum

Het Tabaksteeltmuseum is geopend vanaf begin april tot november. Het museum gesloten op maandag en dinsdag. Tijdens de voorjaarsvakantie in februari/maart is het museum ook open. In het menu op deze pagina zie je de verdere openingstijden van het Tabaksteeltmuseum. Voor de exacte openingsdata kijk je op de website van het museum. Deze kun je ook bezoeken voor een overzicht met de activiteiten die worden georganiseerd in of rondom het museum.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum