Museum informatie

Streekmuseum Veldzicht
Herenweg 114
2201 AL
Noordwijk

0642204546
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag Gesloten
Zaterdag14:0017:00
Zondag14:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€5
Kinderen€2.5
Museum open van half april tot en met september op zaterdag en zondag van 14:00 tot 17:00, of na een telefonische afspraak.
star_border Niet te zien op MuseumTV

Streekmuseum Veldzicht


Streekmuseum Veldzicht Noordwijk

‘’Noordwijk is het mooiste dorp van Nederland’’, volgens de Noortukkers dan. De parelwitte stranden, de zee, de duinen en natuurlijk de bloembollenvelden recht voor je neus, Noordwijk is een lust voor het oog. Noordwijk bestaat uit twee delen; Noordwijk-Binnen en Noordwijk aan Zee. Over Noordwijk aan Zee en zijn geschiedenis als badplaats is al een museum in de vorm van ‘Museum Noordwijk’. Noordwijk-Binnen had echter nog geen eigen museum, deze is gekomen in 2009. Toen opende Streekmuseum Veldzicht namelijk de deuren. Een museum waarin vooral aandacht wordt besteed aan het agrarisch verleden van Noordwijk. Een verleden dat bijvoorbeeld bestaat uit kruidenteelt, veehouderij en bloembollenteelt. In de late Middeleeuwen vormde Noordwijk namelijk het centrum van de kruidenteelt, hadden de veehouders in Noordwijk en omgeving blaarkoppen: een oud Nederlands koeienras dat in de Duin- en Bollenstreek vroeger veel voorkwam en bloeide in Noordwijk rond 1850 de bloembollenteelt op.

 

Het gebouw

Streekmuseum Veldzicht is gevestigd in een oude boerderij gebouwd door de familie Hoogeveen in 1864. Deze woning is nagebouwd waardoor je een mooi beeld krijgt van hoe een boerenwoning uit de 19e eeuw er uitzag. De familie Hoogeveen had destijds een gemengd bedrijf, een bloembollenbedrijf en een eigen kruidentuin, die nu nog steeds te bezichtigen is.

 

Markten, lezingen en andere activiteiten

Streekmuseum Veldzicht heeft nog altijd zijn eigen bloembollenbedrijf, hier kan je zien hoe bloembollen vroeger en tegenwoordig geteeld werden en worden. Het museum organiseert verder meerdere lezingen, markten en andere (culturele) activiteiten, zoals de Boerenmarkt. Een markt waar de geschiedenis van de streek centraal staat, waar mensen rondlopen in oud Noortukse klederdracht, en waar je producten uit de streek kunt kopen. Check voor alle activiteiten de agenda van het museum.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum