Museum informatie

Streekmuseum Etten+Leur
Markt 53-61
4875 CC
Etten-Leur

076 - 503 42 44
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag13:0017:00
Dinsdag13:0017:00
Woensdag13:0017:00
Donderdag13:0017:00
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Kinderen tot 12 jaar Gratis
Jongeren van 13 t/m 17 jaar€2
Volwassen€4.5
Museumkaart Gratis
Leden van de Heemkundekring Jan uten Houte Gratis
Gedurende de zomertijd: maandag t/m vrijdag van 11.00 t/m 17.00 uur en zaterdag van 13.00 uur tot 17.00 uur.
star_border Niet te zien op MuseumTV

Streekmuseum Etten+Leur


Etten-Leur bestaat, zoals de naam al doet denken, uit twee voormalige dorpen. Leur heeft zich ontwikkeld vanaf 1200 als woonplaats voor turfwinners en schippers. De Leurse haven werd gegraven in de 16e eeuw om de lading turf van het dorp te kunnen verschepen over het lokale handelsnetwerk. Rond het haventje kwamen eeuwen later enkele industriegebouwen en magazijnen. Etten heeft ook een geschiedenis in de turfwinning. In de Middeleeuwen groeide een aantal boerderijen uit tot het plaatsje. Verscheidene historische kerkjes en gebouwen staan nog in het dorp. Om dit rijke verleden verder te ontdekken en om erachter te komen hoe deze twee dorpen zijn samengekomen, ben je in het Streekmuseum Etten+Leur aan het juiste adres!

Collectie

Het museum staat in het Sint Paulushofje dat gebouwd is in 1681. Oorspronkelijk woonden in het hofje arme vrouwen die hier gratis mochten verblijven. Zelfs kregen zij een klein bedrag en wat turf om rond te komen. De leefwijze van de bewoners van het dorp, de afgelopen 150 jaar, wordt in beeld gebracht door middel van vele objecten die verrassende verhalen over de gemeenschap vertellen. Op de benedenverdieping staat de collectie van het voormalige Huysmuseum, die de geschiedenis van de psychiatrische inrichting in Leur weergeeft. In de traditioneel ingerichte boerenkamer uit 1881 waan je je in de tijd waarin Van Gogh zijn eerste tekeningen van de lokale bevolking maakte. Als laatste is er een ruimte gewijd aan de datum 27 juni 1909. Deze dag steeg vanuit Etten-Leur het eerste gemotoriseerde vliegtuig op.

Activiteiten

Twee weken voor jouw bezoek kun je een ochtend of middag reserveren om een rondleiding te krijgen door dit oude hofje. De gidsen weten alles over de geschiedenis van het dorp en ook is er de optie om zo’n mooie dag af te sluiten met een lekker kopje koffie en wat gebak. Er zijn ook speciale programma’s voor schoolklassen, waar je onder andere spelletjes kunt spelen van vroeger en wat kunt leren over speciale gebeurtenissen in de geschiedenis van de plaats. Er is ook een speciale rondleiding voor mensen met dementie.

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.