Museum informatie

Streekmuseum Elsloo
Op de Berg 4-6
6181 GT
Elsloo

046-4376052
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag13:0016:00
Woensdag13:0016:00
Donderdag13:0016:00
Vrijdag Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Entree-prijs€4
Kinderen t/m 14 Gratis
Museumjaarkaart Gratis
Groepen minimaal 10 personen€3
star_border Niet te zien op MuseumTV

Streekmuseum Elsloo


In het zuiden van Limburg ligt aan de Maas het dorpje Elsloo. Het is een van de oudste dorpen in Nederland en was rond 5000 voor Christus al bewoond. Van deze enorm lange geschiedenis kwam men op de hoogte in de jaren 50 nadat archeoloog Dr. P.J.R. Modderman bij de aanbouw van een woningproject opgravingen deed. Hij stuitte op een prehistorisch dorp uit de jonge steentijd bestaand uit 95 gebouwen en zo’n 113 graven. De prehistorische vondsten zorgden voor nieuwe interesse in de geschiedenis van het dorp. En in 1958 werd het Streekmuseum Elsloo in het leven geroepen. Het doel van het museum is om het leven, wonen en werken in de streek tussen 1650 en 1950 weer te geven!

Collectie

Het museum is gevestigd in twee authentiek nagebouwde arbeiderswoningen. De woonsituatie van deze mensen wordt nagebootst door middel van historische voorwerpen, opgezet in verschillende kamers, zoals keukens en zolders. In één van de gebouwen is een traditionele volkswinkel nagebouwd met echte producten van begin 20e eeuw. Een andere ruimte is toegewijd aan traditionele Maaslandse klederdracht. Je kunt hier uitgaans- en werkkleding maar ook onderkleding bekijken. Je kunt in het museum er ook achter komen hoe deze kleren vroeger gewassen werden. Je kunt leren over oude beroepen zoals mandenmaker en mijnwerker.  Er is ook een afdeling met oud kinderspeelgoed en een afdeling met landbouwwerktuigen. En de hierboven genoemde Romeinse en prehistorische vondsten zijn ook te bezichtigen.

Activiteiten

Het museumbezoek kan gecombineerd worden met een dorpswandeling door Elsloo. Voor kinderen kan je met de hele klas een bezoekje brengen aan het museum en is er voor basisschoolleerlingen een scholenproject. Er zijn workshops voor senioren en er is een optie om met een groep te leren hoe men 100 jaar geleden een maaltijd bereidde. Hierbij kan je heerlijk eieren en spek bakken. Als laatste is er de optie om een trouwerij te organiseren in het museum.

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.