Streek- en Landbouw Museum Goemanszorg

Museumkaart Gratis
Groepen vanaf 15 pers€5
Kinderen 6 t/m jr.€2.50
Met ingang van 5 november is het museum gesloten. Rond pasen 2020 bent U weer van harte welkom.
star_border Geen lid van MuseumTV

Streek- en Landbouw Museum Goemanszorg

Op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland staat het dorp Dreischor. Op deze plaats stonden al vanaf het jaar 700 schapen te grazen en de oudste vermelding van het dorp komt uit 1206. Er staat nog een kerk uit de 14e eeuw en zijn er de resten van een kaseel. Het dorp stond bekand als vlasdorp. Dit vlas werd in kleine boerderijen verwerkt. En aan de rand van het dorp ligt Goemanszorg. Een van deze monumentale boerderijen is waar tegenwoordig het Streek & Landbouwmuseum Goemandszorg in gevestigd is. Centraal staat het eiland Schouwen-Duiveland en de thema’s die aan bod komen zijn het Zeeuws trekpaard, de vlasteelt en het historisch gebruik van meekrap.

De collectie

Er zijn meerdere gebouwen die elk een ander onderdeel van de lokale geschiedenis weergeven. In het boerenhuis is een authenthieke woonkamer nagebouwd. Deze bevat authenthiek servies, een kachel en ook een grammofoon. De bewoners van dit huis zijn ook weergegeven als authenthiek geklede mannequins. In de kamer ernaast is meer traditionele klederdracht te bewonderen en zijn er ook enkele kinderpoppen. Op het erf staan veel landbouwwerktuigen en stukken gereedschap. In het wagenhuis staan een aantal koetsen en wagens. Er is een graanschuur en een bloementuin. Ook is er een theater die hoofdthema’s van het museum bespreekt. Op het parkeerterrein is nog een U-vormige bank genaamd de Ankerplaats. Op deze bank zijn verhalen te lezen over het verleden van het dorp.

Activiteiten

Er zijn meerdere arrangementen waarbij je in combinatie met jouw museumboek bijvoorbeeld kunt genieten van een hapje en een drankje in het Museumcafé, een tour of zelfs een wandelroute door het dorp. Er is zelfs een wijnproeverij met een bezoek aan de Wijnhoeve. Het café is verder zeer geschikt als locatie voor recepties, bedrijfsborrels en verjaardagen. Ook is er een pelgrimsreis van Zierikzee naar Dreischor met als eindpunt het museum. De tocht is 8 kilometer en loopt langs het peglimsinsigne van Sint Adriaan, de Adriaanskerk en de Hostellerie.