Museum informatie

Museumboerderij Goemanszorg
Molenweg 3
4315 CE
Dreischor

0111 402303
[email protected]

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Toegang museum€6
Kinderen 6 t/m 12 jr.€3
Kinderen tot 6 jr. Gratis
Museumkaart Gratis
Groepen vanaf 15 pers€5
starTe zien op MuseumTV

Museumboerderij Goemanszorg


Op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland bevindt zich het dorp Dreischor. Op deze plaats stonden al vanaf het jaar 700 schapen te grazen en de oudste vermelding van het dorp komt uit 1206. Er staat nog een kerk uit de 14e eeuw en zijn er de resten van een kasteel. Dreischor stond bekend als vlasdorp. Dit vlas werd in kleine boerderijen verwerkt. En aan de rand van het dorp ligt Goemanszorg. Een van deze monumentale boerderijen is waar tegenwoordig Museumboerderij Goemanszorg in gevestigd is. Centraal staat het eiland Schouwen-Duiveland en de thema’s die aan bod komen zijn het Zeeuws trekpaard, de vlasteelt en het historisch gebruik van meekrap.

De collectie

Er zijn meerdere gebouwen die elk een ander onderdeel van de lokale geschiedenis weergeven. In het boerenhuis is een authentieke woonkamer nagebouwd. Deze bevat servies, een kachel en ook een grammofoon. De bewoners van dit huis zijn ook weergegeven als authentiek geklede mannequins. In de kamer ernaast is meer traditionele klederdracht te bewonderen en zijn er ook enkele kinderpoppen. Op het erf staan veel landbouwwerktuigen en stukken gereedschap. In het wagenhuis staan een aantal koetsen en wagens. Er is een graanschuur en een bloementuin. Daarnaast is er een theater die hoofdthema’s van het museum bespreekt. Op het parkeerterrein is nog een U-vormige bank genaamd de Ankerplaats. Op deze bank zijn verhalen te lezen over het verleden van het dorp.

Activiteiten

Er zijn meerdere arrangementen waarbij je in combinatie met jouw museumboek bijvoorbeeld kunt genieten van een hapje en een drankje in het Museumcafé, een tour of zelfs een wandelroute door het dorp. Er is zelfs een wijnproeverij met een bezoek aan de Wijnhoeve. Het café is verder zeer geschikt als locatie voor recepties, bedrijfsborrels en verjaardagen. Ook is er een pelgrimsreis van Zierikzee naar Dreischor met als eindpunt het museum. De tocht is 8 kilometer en loopt langs het peglimsinsigne van Sint Adriaan, de Adriaanskerk en de Hostellerie.

 

MuseumTV is op bezoek geweest bij Museumboerderij Goemanszorg en heeft hier een mini-docu over gemaakt. Bekijk de trailer of de gehele mini-docu op de pagina
Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.