Museum informatie

Stichting Oudheidkamer Beilen
Kampstraat 2a
9411 KS
Beilen

06 - 55 87 29 88
[email protected]

Openingstijden zijn op afspraak, te bereiken via de hierboven genoemde contactgegevens. De toegang is gratis.
starTe zien op MuseumTV

Stichting Oudheidkamer Beilen


Stichting Oudheidkamer Beilen is opgericht op 26 februari 1960. De stichting stelt zich ten doel het verzamelen van oudheidkundige en cultuurhistorische zaken, het ter bezichtiging stellen daarvan en het verspreiden van kennis en ontwikkeling op oudheidkundig en cultuurhistorisch gebied.

De collectie van de Oudheidkamer werd na de oprichting eerst een tijdlang opgeslagen in het Gemeentehuis. Daarna kon de verzameling worden tentoongesteld in het oude Gemeentehuis aan het Wilhelminaplein te Beilen, welk gebouw inmiddels is afgebroken. Sinds 1980 beschikt de Oudheidkamer over een eigen expositieruimte in het gebouw van de Bibliotheek aan de Kampstraat.

De oudheid collectie

De collectie bestaat onder meer uit Chinees porselein, Delfts- en ander aardewerk, gouden en zilveren voorwerpen en schilderijen van Egbert van Drielst (1745 – 1818), Alphonse Stengelin (1852 – 1938) en Reinhart Dozy (1880 – 1947). Verder zijn ook een aantal oude gebruiksvoorwerpen tentoongesteld, evenals een fraaie collectie oorijzers. Ook meubels en porselein van de Drentse dichter Roel Reijntjes (1923 – 2003) zijn te bewonderen.

Daarnaast heeft de Oudheidkamer een zeer uitgebreide verzameling ansichtkaarten van Beilen en de tot de gemeente behorende dorpen. Tevens worden oude films getoond over het leven en werken in Beilen in de jaren dertig en zestig van de vorige eeuw. Kijk voor alle informatie over Stichting Oudheidkamer Beilen op hun website.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.