Museum informatie

Stichting Amelander Musea
Strandweg 38
9163 GN
Nes

0519-542737
star_border Niet te zien op MuseumTV

Stichting Amelander Musea


Naast het op vakantie genieten van de prachtige natuur en de leuke restaurants is er ook genoeg cultuur te snuiven op het Waddeneiland Ameland. De stichting Amelander Musea probeert al sinds 1999 de belangen te behartigen van de vele culturele instellingen en monumenten op het eiland.

Cultuurhistorisch Museum Sorgdrager

Er is een vrij groot aanbod aan historische musea. Voor de geschiedenis van Ameland als geheel kan je terecht bij Cultuurhistorisch Museum Sorgdrager in Hollum. Het museum zit in de in 1751 gebouwde Commandeurswoning die gebouwd is door Pieter Cornelis Sorgdrager. De focus van dit museum ligt op de hoogtijdagen van de Amelandse walvisvaart, wat het eiland in de 17e en 18e eeuw veel welvaart opleverde. Het museum bevat harpoenen, messen en andere voorwerpen die gebruikt werden om deze giganten van de zee te vangen.

Je kan een kijkje in het dagelijks leven van mensen uit die tijd nemen. De kamers zijn ingericht als een echt woonhuis met authentieke meubels en andere objecten. Verder zijn er meerdere audiovisuele presentaties die de geschiedenis van het eiland weergeven. Daarnaast geven deze presentaties een beeld van hoe de walvisvaart verliep en worden er voorbeelden van traditionele Amelandse volksdansen getoond.

Andere musea

Naast dit museum zijn er ook nog het Maritiem Museum, het Bunkermuseum en het Landbouw Juttersmuseum. In een voormalige keukenbunker is het kleine Bunkermuseum gevestigd. Door middel van diorama’s en intense beeldverhalen worden de persoonlijke ervaringen van de eilanders tijdens de Tweede Wereldoorlog beschreven en herdacht.

Aan de hand van sterren, kompassen en kustlijnen kun je je een weg banen door het Maritiem Museum. Ervaar hoe het is om kapitein te zijn en leer over radiocommunicatie en navigatie.
Wil je meer leren over de minder bekende beroepen op het eiland? Dan kun je een kijkje nemen in de levens van de stroper, de vissersvrouw en de jutter in het Landbouw Juttersmuseum. Het zijn interactieve tentoonstellingen die door middel van het scannen van QR-codes informatie geven over tradities en gebruiken van Amelanders.

Als laatste is er het Natuurcentrum Ameland. Hier kan je op interactieve wijze de Amelander natuur en dieren ontdekken. De Landschap-zaal biedt op speelse wijze deze interactieve mogelijkheden. Het Watertheater bevat het Noordzeeaquarium die het prachtige onderwaterleven toont. In de waterzaal staat alle informatie over zeehonden, bruinvissen en potvissen en bovenop het centrum is een uitzichtplateau die je over het mooie Wadden- en Noordzeegebied laat uitkijken.

Monumenten

Ook zijn er meerdere monumenten aangesloten bij de stichting. De bekendste is de indrukwekkende Amelander vuurtoren. Deze in 1880 gebouwde kolos is in opdracht van koning Willem III gebouwd om de schippers te waarschuwen voor de gevaarlijke gebieden rond de Amelandse kust. Het is een flinke klim naar de top, maar het uitzicht maakt deze inspanning het meer dan waard.

Er zijn twee molens: de korenmolen De Phenix en de koren- en mosterdmolen De Verwachting. Het rogge van De Phenix wordt door lokale bakkers gebruikt en vrijwilligers staan s’ middags paraat om extra informatie te geven. Bij De Verwachting is er een mosterdproeverij, een winkeltje met waddenproducten en een expositieruimte met feitjes over de geschiedenis van molens. Tot slot, het 20e-eeuwse Brandspuithuuske in Nes is leuk om te bezoeken. In het verleden werden hier brandspuiten bewaard.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.