Museum informatie

Stedelijk Museum Zwolle
Melkmarkt 41
8011 MB
Zwolle

038 – 4214650
[email protected]
starTe zien op MuseumTV

Stedelijk Museum Zwolle


Let op: Stedelijk Museum Zwolle is voor onbepaalde tijd gesloten!

In het museum beleef je als bezoeker het verhaal van Zwolle, van vroeger tot nu. Zwolle is een stad met een overvloed aan interessante historie. Stedelijk Museum Zwolle heeft als doel om deze geschiedenis om dit op een inspirerende en interessante manier te koppelen aan moderne kunst en zo te presenteren aan het publiek. Het museum bestaat al ongeveer 125 jaar. Het werd in 1884 opgericht als Overijssels Museum. Tot 1954 was het museum onderdeel van de Vereniging tot beoefening van Overijsselsch Regt en Geschiedenis. Daarna werd het museum verzelfstandigd. In 1996 veranderde de naam naar Stedelijk Museum Zwolle.

Collectie

Stedelijk Museum Zwolle heeft twee vaste tentoonstellingen die de vaste collectie laten zien. Ten eerste bezit het museum ‘Het Drostenhuis’. Het Drostenhuis is een sfeervol woonhuis dat in 1551 werd gebouwd in opdracht van Engelbert van Ensse. Hij was een bijzonder rijk en machtige man. Engelbert was Dorst van Drenthe en vertrouweling van de Habsburgse vorsten. Deze invloed, macht en rijkdom is vandaag de dag nog voelbaar in de verschillende kamers van het huis. De salon ademt nog de elegantie van die tijd. De keuken is de mooiste museumkeuken van Nederland. Het is een volledig ingericht historisch pand. Je ziet hier hoe de gegoede burger in de 18e eeuw leefde in Zwolle.

De Archeologiekelder is een ander deel van de vaste collectie. Het is de kelder van het Drostenhuis en is volledig gewijd aan bijzondere archeologische vondsten in Zwolle. Enkele unieke objecten zijn een drinkglas in de vorm van een geweer. Het is het enige bekende drinkgeweer. Ook de houten vrouwenspuit uit de 17e eeuw is uniek binnen Europa. De spuit werd gebruikt om ongewenste zwangerschap te voorkomen.

Het museum presenteert naast de vaste collectie ook tijdelijke tentoonstellingen.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum