Museum informatie

Stedelijk Museum Coevorden

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag09:3017:00
Woensdag09:3017:00
Donderdag09:3017:00
Vrijdag09:3017:00
Zaterdag09:3017:00
Zondag12:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€6.00
Jongeren van 13 t/m 18 jaar, studenten, CJP & 65+€5.00
Kinderen t/m 12 jaar, Museumkaart, ICOM & Vrienden Gratis
starTe zien op MuseumTV

Stedelijk Museum Coevorden


Conflicten

Coevorden is één van de meest oostelijke steden van Nederland. Historisch gezien lag het daardoor midden op een belangrijke handelsroute naar Duitsland. Hierdoor kon de stad economisch bloeien. Echter was de stad hierdoor ook belangrijk voor veel veroveraars. Daarom werd Coevorden regelmatig belegerd en aangevallen door allerlei verschillende facties. Zo werd de stad in de 12e eeuw gedeeltelijk verwoest in een conflict tussen een bisschop en de burggraaf van Coevorden. Ook tijdens de Tachtigjarige oorlog bleef de stad niet onaangetast. De Spanjaarden belegerden de muren elf jaar lang. Later, in 1672, viel de bisschop van Munster Nederland binnen en nam het Coevorden over. De Drentenaren vochten echter hard terug en wisten in de kille winter de gracht over te steken door biezen matten over het bevroren water te leggen. In de achttiende eeuw kwamen ook de Fransen nog een keer om de stad in te nemen. Ook deze bezetting eindigde in een brand.

Over het museum

Genoeg aanleiding om een museum in te richten naar het verleden van deze stad. Stedelijk Museum Coevorden brengt deze lange geschiedenis op verschillende wijzen in beeld. Zo zijn er in de vaste collectie zeven maquettes opgenomen. Deze tonen hoe de stad er in verschillende periodes uitzag. Ook zijn op tv-schermen animaties te zien die meer vertellen over Coevorden. De collectie kent daarnaast veel objecten uit het verleden. Er ligt zelfs een skelet van een Spaanse soldaat.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.