Museum informatie

Stedelijk Museum Breda
Boschstraat 22
4811 GH
Breda

076 529 9900
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€12.50
Jongeren t/m 18 jaar Gratis
CJP, MBO Card, CKV pashouders, studentenkaart & scholieren/studenten in groepsverband€5.00
Museumkaart, Bankgiro Loterij VIP-kaarthouders, BredaPas, ICOM, Vrienden, Vereniging Rembrandt, begeleiders van personen met handicap & docenten die een klas begeleiden Gratis
Let op: de openingstijden in het weekend gelden pas in 2020. In 2019 gelden in het weekend nog de oude openingstijden van 11:00 - 17:00 Tickets
starTe zien op MuseumTV

Stedelijk Museum Breda


Gebouw met een rijk verleden

Stedelijk Museum Breda bevindt zich in het Oudemannenhuis, ook bekend als De Beyerd. Het is één van de oudste gebouwen in Breda en was eeuwenlang een gasthuis voor oude mannen, daklozen, zieken en passanten. Het pand staat symbool voor het ontstaan van de stad. Het museum is dus ook het oudste hotel van Breda. Het pand werd al in 1246 genoemd tot slaap en etensplek voor passanten, pelgrims en daklozen. Het kreeg in 1643 een andere voorgevel met daarop de twee bekendste oude mannen van de stad. In de zestiende en zeventiende eeuw werden er pestlijders ondergebracht. Daarna is het een ‘dolhuis’ voor geesteszieken geworden. Vervolgens werd het Oudemannenhuis tot 1954 daadwerkelijk bewoond door oude mannen. Vandaar ook de naam Oudemannenhuis. Toen de bewoners waren vertrokken werd De Beyerd omgebouwd tot een cultureel centrum. Dit was eerst een Graphic Design Museum en vervolgens MOTI, Museum Of The Image. Vanaf 1 januari 2017 zijn Breda’s Museum en MOTI samen verder gegaan als Stedelijk Museum Breda.

Wat is er te doen?

Naast de rijke geschiedenis van het prachtige gebouw is er ook veel te ontdekken over de rijke en gevarieerde collectie van Stedelijk Museum Breda. Het museum beheert verschillende collecties en bezit zelf ook een collectie over de stad Breda. Daarnaast zijn er verschillende deelcollecties ontstaan rondom religie, het leger en de industrie. Het museum bezit ook een omvangrijke beeldende kunstcollectie en collecties grafische vormgeving en digitale beeldcultuur. In de tentoonstellingen is deze diversiteit aan collecties ook terug te zien.

Het museum organiseert ook speciale activiteiten waar je aan mee kunt doen, zoals een Nassauwandeling of stadswandeling en diverse rondleidingen.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.