Museum informatie

Stedelijk Museum Breda

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Regulier€12.50
Student€5.00
CJP€5.00
Jongeren (t/m 18 jaar Gratis
Museumkaart | ICOM Gratis
Rembrandtkaart Gratis
VriendenLoterij VIP-KAART Gratis
Op 14 november 2022 sluiten de deuren van Stedelijk Museum Breda voor een periode van zes maanden. Aanleiding is een renovatieproject waarbij de museumzalen worden voorzien van nieuwe vloeren. Tegelijk grijpt het museum deze gelegenheid aan voor een herinrichting van de vaste opstelling. Met tentoonstellingen over de Bredase Nassaus en Breda in de negentiende eeuw richt het museum zich nadrukkelijk op een breder publiek met bijzondere aandacht voor families.
starTe zien op MuseumTV

Stedelijk Museum Breda


Het Stedelijk Museum Breda is een museum in de Nederlandse stad Breda dat zich richt op kunst, cultuur en geschiedenis. Bezoekers kunnen genieten van een ruime collectie aan kunstwerken, waaronder schilderijen, tekeningen, grafiek, fotografie, beeldhouwwerken en designobjecten. Het museum komt voort uit twee musea in Breda: het Breda’s Museum en MOTI, Museum of the Image.

witregel

Alle dingen die je moet weten over Stedelijk Museum Breda

witregel

De Beyerd

Stedelijk Museum Breda bevindt zich in het Oudemannenhuis, ook bekend als De Beyerd. Het is één van de oudste gebouwen in Breda en was eeuwenlang een gasthuis voor oude mannen, daklozen, zieken en passanten. Het pand staat symbool voor het ontstaan van de stad. Het museum is dus ook het oudste hotel van Breda. Het pand werd al in 1246 genoemd tot slaap en etensplek voor passanten, pelgrims en daklozen. Het kreeg in 1643 een andere voorgevel met daarop de twee bekendste oude mannen van de stad. In de zestiende en zeventiende eeuw werden er pestlijders ondergebracht. Daarna is het een ‘dolhuis’ voor geesteszieken geworden. Vervolgens werd het Oudemannenhuis tot 1954 daadwerkelijk bewoond door oude mannen. Vandaar ook de naam Oudemannenhuis. Toen de bewoners waren vertrokken werd De Beyerd omgebouwd tot een cultureel centrum. Dit was eerst een Graphic Design Museum en vervolgens MOTI, Museum Of The Image. Vanaf 1 januari 2017 zijn Breda’s Museum en MOTI samen verder gegaan onder de noemer Stedelijk Museum.

De uitgebreide collectie

Naast de rijke geschiedenis van het prachtige gebouw is er ook veel te ontdekken over de rijke en gevarieerde collectie van het museum. Men beheert er verschillende collecties en bezit zelf ook een collectie over de stad Breda. Daarnaast zijn er verschillende deelcollecties ontstaan rondom religie, het leger en de industrie. Het museum bezit ook een omvangrijke beeldende kunstcollectie en collecties grafische vormgeving en digitale beeldcultuur. In de tentoonstellingen is deze diversiteit aan collecties ook terug te zien.

Jouw bezoek aan Stedelijk Museum Breda

Om jouw bezoek aan het Stedelijk Museum Breda soepel te laten verlopen vind je aan de linkerkant van deze pagina alle praktische informatie die je nodig hebt. Op het moment van schrijven is Stedelijk Museum Breda tijdelijk gesloten in verband met een renovatie en herinrichting. Naar verwachting openen zijn deuren weer in het voorjaar van 2023. Voor de meest actuele informatie over tentoonstellingen en evenementen bezoek je de website van het museum. 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum