Museum informatie

Stadsmuseum Steenwijk
Markt 64
8331 HK
Steenwijk

0521 51 17 04
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag13:3016:30
Woensdag13:3016:30
Donderdag13:3016:30
Vrijdag13:3016:30
Zaterdag13:3016:30
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€5
Kinderen€1.50
Vrienden van Stadsmuseum Steenwijk Gratis
Museumkaart Gratis
Gesloten vanwege een verbouwing tot en met 2 maart
star_border Niet te zien op MuseumTV

Stadsmuseum Steenwijk


In de Kop van Overijssel is een voormalige vestingstad die in de Tachtigjarige Oorlog veel belegerd werd. Het diende naast militair tactische locatie als regionaal centrum in gebieden die nu vallen in de provincies Overijssel, Friesland en Drenthe. Met 62 rijksmonumenten telt Steenwijk veel prachtige gebouwen met elk een interessant stukje geschiedenis. En om de geschiedenis van deze plaats vast te leggen is er het Stadsmuseum Steenwijk. Door de erfenis van mevrouw Grietje Reiners was het mogelijk om in 1941 een Oudheidskamer op te zetten. Deze erfenis bestond uit haar huis in het centrum en uit een collectie, munten, schilderijen, meubilair, zilverwerk en porselein. Door de jaren heen is dit huis uitgegroeid tot een heus museum dat zich voornamelijk toegelegd heeft op zes kerncollecties van bekende Steenwijker fabrikanten die actief waren in de vorige eeuw.

De collectie

Er zijn dus meerdere collecties die elk een ander aspect van Steenwijk laten zien. De Eerste Steenwijker Kunst Aardewerk Fabriek komt uit 1918. Door een beroep te doen op een groot aantal model- en decorontwerpers werd er een breed scala aan aardewerk geproduceerd. Fa. Bijkamp & Co. was een traditionele zilversmid. De winkel van de stad werd in 1957 gesloten en de fabriek bleef nog draaiende tot 1974 en maakte onder andere asbakjes, schepwerk en suikertangen. Deze objecten staan nu in het museum. Voor de Tweede Wereldoorlog maakten de broers Aren en Henk Nolles sigarettenfilters, maar toen ze op een dag een lappenpop in de handen kregen werd firma ’t Poppenrijk opgericht. Deze speelgoedfabriek brandde helaas in 1976 af. Maar nog vele werken zijn te bezichtigen. Verder zijn er nog objecten van de Gebr. Monsieur Meubelfabriek, de Steenwijker tabaksindustrie en is er een afdeling die de geschiedenis van de vestingstad vertelt.

Arrangementen

Er zijn arrangementen om een rondleiding te krijgen door het museum. Ook is er een stadswandeling van anderhalf uur waarbij je langs de hoogtepunten van de duizendjarige geschiedenis van Steenwijk komt. Ook is tijdens de maanden juli en augustus op woensdagen en zaterdagen de Steenwijker toren te bezoeken.

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum