Museum informatie

Stadsmuseum Groenlo
Mattelierstraat 33
7141 BP
Groenlo

0031 (0)544 46 26 68
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag12:0016:30
Dinsdag12:0016:30
Woensdag12:0016:30
Donderdag12:0016:30
Vrijdag12:0016:30
Zaterdag12:0016:30
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Kinderen t/m 12 jaar€2.5
vanaf 13 jaar€5
Kijk voor de actuele openingstijden op de site van het museum.
starTe zien op MuseumTV

Stadsmuseum Groenlo


In de Achterhoek ligt de stad Groenlo, vroeger ook wel bekend als Grol. In het hart van de stad, in het oude stadhuis, vind je Stadsmuseum Groenlo waar de Tachtigjarige Oorlog centraal staat. De oorlog heeft een grote invloed gehad op de vesting. De stad is meerdere malen bezet geweest en de daaropvolgende versterkingen hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de stad. Grol ontpopte zich tot één van de sterkste steden van de zeventiende eeuw. Geen wonder dat men sprak over ‘die starcke Stadt Grol’.

De collectie

In de zestiende eeuw, waarin godsdienst een belangrijke rol speelde, ontbrandde er een grote machtsstrijd in het Keizerrijk van Karel V. In Nederland was er een strijd tussen de Spaanse koning en protestantse opstandelingen en in Duitsland tussen de katholieken en protestanten. Grote gebeurtenissen waarvan vele bodemvondsten terug te vinden zijn in het museum.

Naast archeologische vondsten heeft het museum ook een collectie authentieke wapens die door de soldaten en huurlingen zijn gebruikt. 

Dagelijkse leven

Op de eerste verdieping van het museum vind je een woonkamer die helemaal is nagebouwd naar hoe het oorspronkelijk was. Hierdoor krijg je een indruk van het dagelijkse, en soms treurige, leven. Een tekort voedsel was tijdens de oorlog een blijvende zorg. De video die in de woonkamer wordt vertoond geeft hier extra aandacht aan. 

Kerkers

Onder het oude stadhuis van Groenlo liggen historische kerkers die je iedere woensdag- en zaterdagmiddag kan bezoeken. Veel mensen hebben hier vroeger gevangen gezeten in afwachting van hun daadwerkelijke straf. Voor een bezoek aan deze kerkers kan je jezelf aanmelden op de website.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum