Museum informatie

Stadsmuseum Groenlo

Openingstijden

DagVanTot
Maandag12:0016:30
Dinsdag12:0016:30
Woensdag12:0016:30
Donderdag12:0016:30
Vrijdag12:0016:30
Zaterdag12:0016:30
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Kinderen t/m 12 jaar€2.5
vanaf 13 jaar€5
kassa sluit om 16.00 uur gesloten: 25, 26, en 31 dec. 1 jan. hemelvaart, 2e paasdag, carnavalsdagen, koningsdag
star_border Geen lid van MuseumTV

Stadsmuseum Groenlo


In het Stadsmuseum Groenlo staat de 80-jarige oorlog centraal. Deze oorlog heeft een grote invloed gehad op onze vestingstad Grol. Meerdere belegeringen en de daarop volgende versterkingen van de vestingwerken veranderden Grol in één van de sterkste vestingsteden van de 17e eeuwse Nederlanden. Niet voor niets werd er in die tijd dan ook met ontzag gesproken over ’die starcke stadt Grol’.

Nederlandse onafhankelijkheidssrijd

Een informatieve film met spectaculaire gevechtsscènes geeft in het kort een overzicht van de Nederlandse onafhankelijkheidsstrijd tegen het Spaanse bestuur. In de vaderlandse geschiedenis gaat de aandacht voornamelijk uit naar de strijd in Holland, maar ook in Oost Nederland is hard en intensief gevochten. Toen in de Westelijke Nederlanden de Gouden Eeuw begon, werd hier nog volop strijd geleverd. Een strijd die ook religieus (protestant versus katholiek) gedreven was. De rol die Grol hierin heeft gespeeld wordt in het Stadsmuseum op indrukwekkende wijze duidelijk gemaakt. De manier waarop prins Maurits en later diens halfbroer Fredrik Hendrik de oorlogsvoering in die tijd moderniseerden, komt uitgebreid aan bod.

Nieuwe vormen van belegering en strijd

De introductie van een circumvallatielinie en andere nieuwe vormen van belegering en strijd zorgden voor grote stappen voorwaarts in de oorlogsvoering in de 17e eeuw. De circumvallatielinie die de stad op een afstand van zo’n 2 tot 2,5 kilometer omsloot diende naast omsingeling en insluiting van Grol tevens als verdedigingslinie tegen een eventuele Spaanse ontzettingsmacht. Ook de ontwikkelingen in de vestingbouw destijds worden helder zichtbaar gemaakt. Het museum beschikt over een maquette van de vestingstad anno 1627, schilderijen, historische wapens, penningen, boeken en talloze andere objecten die samen een levendig beeld geven van de gebeurtenissen in deze roerige tijd.

 Geniet na afloop van een heerlijk kopje koffie in het museumcafé.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.