Museum informatie

Stadsmuseum Doetinchem
Burgemeester van Nispenstraat 2
7001 BS
Doetinchem

0314 - 335557
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€4.75
Kinderen 0 tot en met 12 jaar Gratis
Museumkaart Gratis
Vrienden van het Stadsmuseum en donateurs Het Borghuis Gratis
star_border Niet te zien op MuseumTV

Stadsmuseum Doetinchem


Doetinchem, in de Gelderse achterhoek, heeft een enorm lange geschiedenis. Al in de vroege middeleeuwen was er een nederzetting en in 1236 kreeg Doutinchem stadsrechten. De plaats groeide uit tot een belangrijke handelsplaats voor boeren. Door de eeuwen heen werd er ook veel gevochten om de stad in bijvoorbeeld de Tachtigjarige Oorlog en tijdens de bezetting van Napoleon. Het is ook niet gek dat de stad een vrij prominente stadsmuur had. En natuurlijk verdient zo’n historische stad ook zijn eigen museum: het Stadsmuseum Doetinchem! De gehele geschiedenis van deze regionaal belangrijke plaats is door middel van historische voorwerpen, interactieve tentoonstellingen en maquettes weergegeven.

Collectie

De objecten in de collectie geven alle mogelijke aspecten van de stad en zijn geschiedenis weer. Deze omvatten oude topografische kaarten, praktische spullen zoals jeneverflesjes en vaandels en ook archeologische vondsten waaronder potten en zwaarden. Twee maquettes geven weer, in veel detail, hoe de stad eruitzag in 1830 en 1940. Maar er zijn nog meer opties om door de tijd te reizen. In een speciale stoel met ingebouwde speakers waan je jezelf in Doetinchem tijdens de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. Ook kan je ooggetuigenverslagen horen. Op een interactieve touchtafel kun je Doutinchem in 3D bekijken als virtuele stad. Het gebouw van het museum is een oud postkantoor en daarom is de oude directeurskamer gerestaureerd en is nu de Stijlzaal. Ook is er een ouderwetse schoolklas nagemaakt.

Activiteiten

Voor kinderen zijn er veel opties. Met je schoolklas kan je in het lokaal herleven hoe het was om vroeger les te krijgen. Echter, een pak slaag zoals in die tijd gebruikelijk was zal je hier niet krijgen. Wel kan je het bekende Aap-Noot-Mies leesplankje lezen en plaatsnemen op de oude schoolbankjes. Er is een gratis speurtocht aan te vragen door het museum en kinderen kunnen zelfs hun eigen verzameling belangrijke spullen tentoonstellen in het KinderStadsmuseum! Voor de volwassenen zijn er ook nog normale tours door het museum en kan er een stadswandeling gergeld worden. Ook kan de Stijlzaal afgehuurd worden voor vergaderingen.

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum