Museum informatie

Stadsarchief Amsterdam
Vijzelstraat 32
1017 HL
Amsterdam

31 (0)20 - 25 11 511
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag12:0017:00
Zondag12:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€7.5
Kinderen 13 tot 18 jaar, CJP, Archiefpas & studenten€5.00
De toegang tot het Informatiecentrum, Studiezaal Originelen, Schatkamer en Filmzaal is gratis.
starTe zien op MuseumTV

Stadsarchief Amsterdam


Dit archief bestaat uit een historisch-topografische collectie met miljoenen kaarten, tekeningen, en prenten, een bibliotheek en omvangrijke geluids-, film- en fotoarchieven. Het Stadsarchief  Amsterdam beheert al het archief materiaal dat betrekking heeft tot Amsterdam en de Amsterdammers zelf. Dit archief bevindt zich in het gebouw van architect K.P.C. de Bazel aan de Vijzelstraat en was voorheen een kantoor van ABN AMRO. Het doel van het archief is om zoveel mogelijk informatie over Amsterdam en haar inwoners toegankelijk te maken voor het publiek. Vandaar dat een groot gedeelte van het gebouw vrij te bezoeken is of onder begeleiding van een medewerker.

Tentoonstellingen

Het Stadsarchief heeft ook tijdelijke tentoonstellingen in de expositieruimte. Hierdoor wordt de geschiedenis van Amsterdam niet alleen bewaard maar ook gedeeld op een toegankelijk manier, voor jong en oud!

Archieven

De archieven zijn vrij toegankelijk: de documenten zijn voor iedereen raadpleegbaar. Dit kan in de Studiezaal of het Informatiecentrum. De afgelopen jaren is namelijk veel archiefmateriaal gedigitaliseerd, dus sindsdien kun je ook via de website documenten raadplegen. Op de website van Beeldbank Amsterdam zijn meer dan 340.000 foto’s en tekeningen te vinden.

Schatkamer

In de Schatkamer van het Stadsarchief Amsterdam worden, naast kleine tentoonstellingen, de mooiste stukken uit het archief getoond. De Schatkamer bestaat uit twee verdiepingen, de bovenste verdieping heeft het karakter van een galerij. De Schatkamer is een sfeervolle ruimte waar vitrines staan opgesteld. Ook staan er ladekasten met documenten. De Schatkamer brengt je met de originele stukken dichtbij de mensen die getuige waren van belangrijke momenten uit de Amsterdamse geschiedenis.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.