Museum informatie

Stadsarchief Amsterdam
Vijzelstraat 32
1017 HL
Amsterdam

31 (0)20 - 25 11 511
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag12:0017:00
Zondag12:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€7.50
CJP / Student / Archiefpas€5.00
Kinderen (13 t/m 18 jaar)€5.00
starTe zien op MuseumTV

Stadsarchief Amsterdam


Het Amsterdam Stadsarchief bestaat uit een historisch-topografische collectie met miljoenen kaarten, tekeningen, en prenten, een bibliotheek en omvangrijke geluids-, film- en fotoarchieven. Het Stadsarchief Amsterdam beheert al het archiefmateriaal dat betrekking heeft tot Amsterdam en de Amsterdammers zelf. Het doel van het archief is om zoveel mogelijk informatie over Amsterdam en haar inwoners toegankelijk te maken voor het publiek. Vandaar dat een groot gedeelte van Amsterdam Stadsarchief vrij te bezoeken is of onder begeleiding van een medewerker.
witregel

Drie dingen die je moet weten over Stadsarchief Amsterdam

witregel

De Spekkoek

Het Stadsarchief bevindt zich sinds 2007 in het gebouw van architect K.P.C. de Bazel aan de Vijzelstraat. Voorheen was het een hoofdkantoor van de Nederlandsche Handelmaatschappij en de ABN AMRO. Een pronkstuk van de Nederlandse twintigste-eeuwse architectuur. Het gebouw droeg oorspronkelijk de naam De Spekkoek, naar de lekkernij, maar werd later vernoemd naar zijn architect Karel de Bazel. 

De Schatkamer

In De Schatkamer van het Stadsarchief leer je twaalf verhalen van de stad Amsterdam kennen. Met verschillende bronnen laat het archief je zien hoe de stad door de jaren heen is veranderd. De verhalen snijden onderwerpen aan die een grote impact hadden op de stad, zoals de slavenhandel en de jodenvervolging. Ook de opkomst van Provo en de oprichting van Artis komen aan bod. Een ander verhaal is die van de armoede die in de stad heerste na het uiteenvallen van de handel tijdens de Gouden Eeuw. Veel kinderen werden te vondeling gelegd met een briefje erbij waarop de naam van het kind stond en tot welke religie hij of zij gedoopt was. De Schatkamer bevat een vitrine vol met dat soort briefjes.

Jouw bezoek aan Stadsarchief Amsterdam

Om je bezoek aan het Stadsarchief te vergemakkelijken, hebben wij alvast verschillende informatie op een rijtje gezet. Zo vind je op deze pagina onder andere de openingstijden van het archief. Alle actuele informatie over het Amsterdam Stadsarchief vind je op hun website.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum