Museum informatie

Stadhuismuseum Zierikzee
Meelstraat 6-8
4301 EC
Zierikzee

0111-454 464
info@stadhuismuseum.nl

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Voltarief€8.50
Jeugd 6 t/m 18, CJP€4.50
Museumkaart Gratis
ICOM Gratis
Vereniging Rembrandt Gratis
Kinderen tot 6 jaar Gratis
starLid van MuseumTV

Stadhuismuseum Zierikzee


De plaats Zierikzee werd al voor het jaar 1000 in geschriften genoemd en vanwege zijn strategisch belangrijke ligging in Zeeland kreeg het in 1248 stadsrechten. Deze oude havenstad heeft veel rijkdom verkregen door handel te drijven met heel Europa. Voornamelijk verscheepte de stad zout en meekrap. Het kleine stadje van 11.000 inwoners is een beschermd stadsgezicht met meer dan 500 monumenten. Een van deze monumenten is het uit de 16e eeuw afkomstige Stadhuis van Zierikzee waar het Stadhuismuseum Zierikzee in gevestigd is. Het was een multifunctioneel gebouw waar niet alleen het stadsbestuur in zat maar ook de rechtbank, vleeshal, de waag en de waterschappen. Nu heeft dit prachtige gebouw een bijzondere collectie die de geschiedenis van Zierikzee en haar omgeving weergeeft.

Collectie

Door middel van schilderijen, scheepsmodellen en verscheidene curiosa vertelt het museum het belang van Zierikzee door de geschiedenis heen. De collectie is eigendom van de Gemeente Schouwen-Duiveland maar wordt beheert door het museum.  Het museum vindt zijn origine in 1911 op de zolder van het gemeentehuis in de vorm van de Oudheidskamer. In 1930 werd het een officieel museum en in 1977 werd de collectie van het Maritiem Museum Zierikzee toegevoegd. Ook veel andere verzamelingen uit gemeentehuizen van het eiland werden verzameld en tegenwoordig bedraagt de collectie bijna 7600 objecten.

Activiteiten en evenementen

Na het bezichtigen van het museum kan je in het museumcafé genieten van een lekker kopje thee en een gebakje. Voor feesten en evenementen kan het museum, het museumcafé en de trouwzaal afgehuurd worden. Er zijn opties voor lezingen, privé rondleidingen en vergaderingen, óók buiten openingstijden! Naast het museum kan je ook een bezoek brengen aan Gravensteen. Dit is het vormalige huis van de Graaf, de oudste gevangenis van Zeeland en een oud administratief centrum van de regio. In de maanden juli en augustus zijn elke dag rondleidingen onder begeleidng van een gids. De rondleiding begint om 14:30 in het museum zelf.

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.