Museum informatie

Speelgoedmuseum
Brink 47
7411 BV
Deventer

0570-611 153
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€5.00
Groepen > 10 personen p.p.€4.00
Jeugd 4 t/m 18 jaar, CJP & studentenkaart€2.00
Jeugd t/m 3 jaar, Museumkaart, Vereniging de Waag, ICOM & Vereniging Rembrandt Gratis
In de schoolvakanties is Speelgoedmuseum Deventer ook op dinsdagen geopend!
starTe zien op MuseumTV

Speelgoedmuseum


Het Speelgoedmuseum is gevestigd in twee laatmiddeleeuwse koopmanshuizen. Het museum begon in 1932 met een kinderkamer vol speelgoed. Inmiddels beheert deze plek meer dan 13.000 objecten. Hiermee is het de grootste openbare collectie speelgoed van Nederland. Door de kronkelende trappenhuizen tref je speelgoed uit zowel je eigen jeugd als die van je ouders, grootouders en overgrootouders. Een feest der herkenning of voor de jongere bezoeker volop speelplezier.

Ontdek de wereld in het klein

De collectie van het Speelgoedmuseum bestaat onder andere uit tweehonderd bijzondere poppenhuizen uit 1850 tot nu, 350 poppen, 2000 treinen, mechanisch speelgoed, constructiespeelgoed, buitenspeelgoed, bordspellen en games.

In de zaal ‘Spelen met je ogen’ wordt gespeeld met licht en donker, spiegels, lenzen en perspectief. Begin 19e eeuw begin kwam het optisch speelgoed op met schaduwtheaters, vuurwerkkasten en opticaprenten. Kijk hier in de lachspiegels, kijkdozen, stereoscopen of maak een tele-tekening.

Het mechanisch speelgoed is een topcollectie met onder meer handbeschilderde clowntjes en olifanten op fietsen. De vervoerszaal geeft op interactieve wijze inzicht in de werking van diverse mechanieken. Hier zijn klassieke speelgoedauto’s van Shuco, Dinky Toys of Matchbox, zeppelins, paard en wagen, dubbeldekkers en vliegtuigen te bewonderen. In het maanlandschap zie je rakketten en in de treinzaal rondrijdende treintjes in een prachtig berglandschap. Verder is er een verzameling kinder- en prentenboeken en een speelzolder die ruimte biedt om te spelen.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.