Museum informatie

Speelgoedmuseum Kinderwereld

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€6.50
Kinderen (4 t/m 12 jaar)€4.50
Museumkaart Gratis
starTe zien op MuseumTV

Speelgoedmuseum Kinderwereld


Het pittoreske dorp Roden herbergt een bijzondere schat: het Speelgoedmuseum Kinderwereld. Dit charmante museum, gevestigd in een voormalige dokterswoning aan de Brink, neemt bezoekers mee op een fascinerende reis door de wereld van speelgoed. Met een uitgebreide collectie die speelgoed beslaat vanaf 1850 tot aan de dag van vandaag, is dit museum een waar paradijs voor jong en oud.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over Speelgoedmuseum Kinderwereld

witregel

De geschiedenis van Speelgoedmuseum Kinderwereld

Het Speelgoedmuseum Kinderwereld vindt zijn oorsprong in 1970, toen het werd opgericht door de plaatselijke VVV en de Vereniging van Volksvermaken. Een oproep in de krant resulteerde in een overweldigende respons, waarbij mensen werd gevraagd om hun zolders te doorzoeken naar historisch speelgoed. Een royale bruikleen van een welgestelde dame uit Den Haag en talloze donaties vormden samen de basis van de indrukwekkende collectie. Op 24 april 1970 was het zover: het Speelgoedmuseum Kinderwereld opende officieel zijn deuren. De Drentse commissaris van de Koningin, mr. K. H. Gaarlandt, had de eer om dit bijzondere moment te markeren. Het museum kreeg al snel bekendheid vanwege zijn speciale hoekje gewijd aan Ot en Sien, de geliefde personages uit de boeken van Hindericus Scheepstra, die toevallig in Roden was geboren.

Een groeiende collectie

Na enkele jaren van groei en succes, onderging het museum in 1974 een verbouwing. Het voormalige doktershuis aan de Brink 31, ook wel bekend als het ‘Pietershuys’, werd aangepast om meer ruimte te bieden aan de groeiende collectie. In 1976 verhuisde het museum naar de huidige locatie, waar het verder kon uitbreiden en vernieuwen. De verhuizing naar de nieuwe locatie bood kansen voor verdere ontwikkeling. In 1978 werden plannen gesmeed om de museumtuin om te vormen tot een oud schoolplein. Dankzij de financiële steun van Jantje Beton kon dit plan gerealiseerd worden. Het schoolplein werd een levendige plek waar allerlei attracties voor de jeugd werden tentoongesteld, waardoor kinderen actief konden spelen en leren.

De droom van iedere speelgoedfanaat

De vaste collectie van het Speelgoedmuseum Kinderwereld is een schatkamer van antiek speelgoed. Van poppen tot treinen, auto’s tot LEGO en zelfs oude speelautomaten, het museum biedt een onvergetelijke reis door de speelgoedgeschiedenis. Met ongeveer 15.000 objecten in bezit, waarvan de helft te bewonderen is in de permanente tentoonstelling, is er voor iedere bezoeker iets bijzonders te ontdekken.

Jouw bezoek aan Speelgoedmuseum Kinderwereld

Wil je het museum met je eigen ogen gaan bekijken? Bereid je bezoek dan eerst voor met behulp van de praktische informatie aan de linkerkant van deze pagina. Voor de meest actuele informatie over lopende tentoonstellingen en geplande evenementen ga je naar de website van het museum. Om alvast een voorproefje te krijgen van de collectie, kijk je onze documentaire.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum