Museum informatie

Sonnenborgh

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag Gesloten
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€9.50
Studenten€7.50
Kinderen (4 t/m 17 jaar)€6.00
Kinderen tot 4 jaar Gratis
Museumkaart Gratis
VriendenLoterij VIP-KAART Gratis
starTe zien op MuseumTV

Sonnenborgh


Sonnenborgh, een imposant bolwerk en publiekssterrenwacht in de charmante stad Utrecht, vormt een prachtige combinatie van geschiedenis en sterrenkunde.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over Sonnenborgh

witregel

Naar tentoonstellingen en sterren kijken

Dit bijzondere monument, onderdeel van de vier stenen bolwerken die Keizer Karel V tussen 1544 en 1558 liet aanleggen, bevindt zich aan de Zonnenburg. Het is niet alleen een museum, maar ook een plek waar jong en oud kunnen genieten van allerlei fascinerende activiteiten. Van sterrenkijkavonden tot een boeiende mini-tentoonstelling over meteorieten, Sonnenborgh heeft voor iedereen iets te bieden.

Sonnenborgh: vol ontdekkingen

Eenmaal binnen in Sonnenborgh waan je je in een wereld vol ontdekkingen. Het museum neemt je mee op een reis door de kosmos, waarbij diverse telescopen en andere astronomische instrumenten je inzicht geven in de mysteries van het heelal. De sterrenwacht biedt niet alleen de mogelijkheid om de prachtige sterrenhemel te bewonderen, maar organiseert ook feestjes voor jonge avonturiers die gefascineerd zijn door het universum. Daarnaast worden er cursussen sterrenkunde aangeboden, zodat je alle ins en outs over het heelal kunt leren kennen.

Een ondoordringbare verdediging

Het indrukwekkende bastion waarop Sonnenborgh is gebouwd, is een overblijfsel uit de tijd van Keizer Karel V. Destijds was dit bolwerk van essentieel belang voor de verdediging van Utrecht (eentje waar FC Utrecht nog wat van kan leren), met verrijdbare kanonnen als strategische wapens. Het is opmerkelijk dat het bastion nog bijna volledig intact is, waardoor je een glimp kunt opvangen van de historische pracht en praal.

Het besluit van Buys Ballot

In 1851 nam de natuurkundige Buys Ballot het besluit om op deze unieke locatie een sterrenwacht en weerkundig instituut te vestigen. Hij ontwierp zelf een deel van het gebouw, dat in 1853 werd ingewijd door niemand minder dan koning Willem III. Een jaar later, in 1854, richtte Buys Ballot er het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) op, dat tot op de dag van vandaag een belangrijke rol speelt op het gebied van weerkunde en meteorologie.

Jouw bezoek aan Sonnenborgh

Wil je het museum zelf bezoeken? Bereid je uitje dan goed voor met behulp van de praktische informatie op deze pagina. Voor de meest actuele informatie ga je naar de website van het museum. Om een voorproefje te krijgen, kijk je naar de korte documentaire we in het museum maakten.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum