Museum informatie

Het Scheepvaartmuseum

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag09:0017:00
Woensdag09:0017:00
Donderdag09:0017:00
Vrijdag09:0017:00
Zaterdag09:0017:00
Zondag09:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen (vanaf 18 jaar)€17.50
Kinderen (4 t/m 17 jaar)€8.50
Studenten / CJP€8.50
Kinderen t/m 3 jaar, I Amsterdam City Card, Amsterdam Pass, Holland Pass, Museumkaart, Stadspas, BankGiro Loterij VIP-kaart, Vereniging Rembrandt, ICOM, begeleiders van bezoeker met beperking, Compagnie Fonds & VNHSM Gratis
Tickets
starTe zien op MuseumTV

Het Scheepvaartmuseum


De collectie van Het Scheepvaartmuseum is één van de grootste en meest vooraanstaande maritieme collecties ter wereld met circa 400.000 objecten, waaronder schilderijen, scheepsmodellen, navigatie-instrumenten en wereldkaarten. Ontdek vijfhonderd jaar Nederlandse maritieme geschiedenis en ervaar hoe sterk deze verbonden is met de samenleving van vandaag en van de toekomst.

witregel

Drie dingen die je moet weten over Het Scheepvaartmuseum

witregel

‘s Lands Zeemagazijn

Het monumentale gebouw uit 1656 waar het Scheepvaartmuseum in gevestigd is, heet ’s Lands Zeemagazijn. Het gebouw werd ontworpen door Daniel Stalpaert en werd gebruikt als pakhuis van de Admiraliteit van Amsterdam. Het Scheepvaartmuseum bezit de op één na grootste maritieme collectie ter wereld. Met deze collectie kan het museum bijna een compleet beeld geven van de Nederlandse maritieme geschiedenis. Deze collectie is opgedeeld in: cartografie en nautische instrumenten, schepen en techniek, kunstnijverheid en gebruiksvoorwerpen, schilderijen, prenten & tekeningen en fotografie & film. Het museum laat zien hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald. In stimulerende, interactieve tentoonstellingen ontdek je vijfhonderd jaar maritieme geschiedenis. Deze tentoonstellingen bevinden zich op drie verschillende vleugels van het Zeemagazijn.

Fake news schilderij

Het grootste schilderij van het museum toont de slag bij Gibraltar. Het was de eerste slag van de Nederlandse marine buiten het eigen land. Er vielen veel slachtoffers in de strijd, zowel Spanjaarden als Nederlanders. De Nederlanders wonnen uiteindelijk deze slag. Ter nagedachtenis aan deze zeestrijd gaf prins Maurits in 1621 de opdracht om een schilderij ervan te maken. Ook zijn vlaggenschip staat afgebeeld op het doek, maar de prins is nooit aanwezig geweest bij de slag. De verwijzing naar zijn aanwezigheid is fake news.

Jouw bezoek aan Het Scheepvaartmuseum

De openingstijden van Het Scheepvaartmuseum aan Kattenburgerplein 1, zijn te vinden in het overzicht links. Het museum is bijna onmogelijk te missen: het gebouw wordt geflankeerd door een grote replica van het VOC-schip Amsterdam. Voor actuele informatie over tijdelijke tentoonstellingen en evenementen bezoek je de website van het museum.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum