Museum informatie

Scheepstra Kabinet
Schoolstraat 1
9301 KB
Roden

088 878 9626
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag13:3016:30
Zaterdag13:3016:30
Zondag13:3016:30

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€2.50
Kinderen 4 t/m 12 jaar€1.00
Kinderen t/m 3 jaar, Drente museumkaart (vrijwilliger Drentse musea) & Vrienden en begunstigers Gratis
Let op: het museum is geopend van april t/m november.
starTe zien op MuseumTV

Scheepstra Kabinet


Het Nederlandse onderwijs heeft veel te danken aan Hindericus Scheepstra. Scheepstra was lange tijd leraar op een basisschool. Omdat kinderarbeid tot voor kort nog een realiteit was, was het leerpakket van basisscholen niet helemaal aangepast aan wat werkt voor kinderen. De teksten die werden gelezen waren saai en droog. Dit viel op bij Scheepstra. Samen met Jan Ligthart schreef hij daarom een nieuwe reeks aan lesmateriaal dat leuker was om te lezen. De verhalen focusten zich namelijk op de beleefwereld van kinderen.

Scheepstra en Ligthart stonden ook aan de wieg van de aap-noot-mies leesplank. De leesplank daarvoor, die was bedoeld om klanken in woorden aan te leren, was al een tijdje verouderd. Klanken als ‘uu’ en ‘eu’ ontbraken op deze plank. Ligthart en Scheepstra sloegen zodoende de handen opnieuw ineen en creëerden het beroemde aap-noot-mies leesplankje. Scheepstra maakte een lang achtergrondverhaal bij de woorden in een aantal boekjes die hij hierbij schreef. Ook werd een wandplaat gemaakt waarop alle woorden te zien waren. Creatieve docenten konden zo een heel verhaal bedenken tijdens de les.

Het Scheepstra Kabinet

Scheepstra’s belangrijke rol in de ontwikkeling van het Nederlandse onderwijs wordt erkend in het Scheepstra Kabinet. Het museum is ingericht als klaslokaal in de Oude Scheepstraschool, en bestaat uit boeken, wandplaten, leesplanken en meer. Het biedt een nostalgisch beeld van het verleden dat herkenbaar is voor oude bezoekers en het verleden in leven houd voor jonge bezoekers. Je leert Scheepstra en zijn werk echt kennen!

 

Mede mogelijk gemaakt door:

drenthe

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum