Museum informatie

Scheepstra Kabinet

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag Gesloten
Zaterdag13:3016:30
Zondag13:3016:30

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€3.00
Kinderen (5 t/m 12 jaar)€2.00
Kinderen (0 t/m 4 jaar) Gratis
Let op: het museum is geopend van april t/m november.
starTe zien op MuseumTV

Scheepstra Kabinet


In de monumentale Scheepstraschool houdt het Scheepstra Kabinet het gedachtengoed van Hindericus Scheepstra levend voor toekomstige generaties.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over het Scheepstra Kabinet

witregel

De les gelezen door Scheepstra

Het Nederlandse onderwijs heeft veel te danken aan de visionaire geest van Hindericus Scheepstra. Als lange tijd leraar op een basisschool zag hij de noodzaak voor verandering. Kinderarbeid was tot voor kort een trieste realiteit, en het bestaande lesmateriaal sloot niet aan bij de belevingswereld van kinderen. De teksten waren saai en droog, maar Scheepstra wilde daar verandering in brengen. Samen met Jan Ligthart ontwikkelde hij een geheel nieuwe reeks lesmateriaal dat leuker en interessanter was om te lezen. De verhalen van Scheepstra en Ligthart waren gericht op de belevingswereld van kinderen. Ze begrepen dat kinderen meer betrokken zouden zijn bij het leren als de lesstof aansloot bij hun eigen ervaringen en interesses. Dit inzicht vormde de basis voor de vernieuwende aanpak van Scheepstra en Ligthart.

Aap-noot-mies

Een van de meest iconische bijdragen van Scheepstra en Ligthart was de introductie van de aap-noot-mies leesplank. De vorige leesplank, bedoeld om klanken in woorden aan te leren, was al geruime tijd verouderd. Klanken zoals ‘uu’ en ‘eu’ ontbraken. In een nieuwe samenwerking sloegen Ligthart en Scheepstra opnieuw de handen ineen en creëerden ze het beroemde aap-noot-mies leesplankje.

Ot en Sien

Scheepstra ging nog een stap verder. Hij schreef een lang achtergrondverhaal, Ot en Sien, bij de woorden in een aantal boekjes en creëerde een wandplaat waarop alle woorden te zien waren. Dit bood creatieve docenten de mogelijkheid om tijdens de les een heel verhaal te bedenken. Het leerproces werd zo niet alleen educatief, maar ook boeiend en levendig.

Jouw bezoek aan het Scheepstra Kabinet

De belangrijke rol van Hindericus Scheepstra in de ontwikkeling van het Nederlandse onderwijs wordt erkend in het Scheepstra Kabinet. Dit museum, gevestigd in de Oude Scheepstraschool, biedt een nostalgisch beeld van het verleden en is herkenbaar voor zowel oudere bezoekers als jongere generaties. Het museum toont boeken, wandplaten, leesplanken en meer, en brengt Scheepstra en zijn werk tot leven. Wil je het museum zelf bezoeken? Bereid je bezoek dan voor met behulp van de praktische informatie aan de linkerkant van deze pagina. Voor de meest actuele informatie ga je naar de website van het museum. Om een voorproefje te krijgen van het museum, kijk je onze documentaire.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum